Dreapta ne bagă în război

Am intra în linie dreaptă. Alegerile prezidențiale sunt mai aproape și lucrurile par a fi clarificate doar pe jumătate. Pe de o parte este candidatul Stângii, al PSD, premierul Marcel Ciolacu, care va accede aproape sigur în Turul al II-lea, în timp ce partea cealaltă (nici nu poți spune Dreapta sau altceva, ci pur și simplul – de partea Cealaltă) avem un pluton de 4 candidați care se bat să aceeadă mai departe: Nicolae Ciucă, George Simion, Mircea Geoană și Elena Lasconi.

În acest context Dana Budeanu face o scurtă analiză privind programele, zicerile, credințele și programul candidaților privind conflictul din apropierea noastră – Razboiul din Ucraina:

”DREAPTA NE BAGA IN RAZBOI

Nu trebuie sa cititi nimic pentru a realiza ca traim vremuri complicate, lumea se reaseaza pentru urmatoarele decenii. Daca in timpuri normale iti permiti sa fii prost pentru ca mare lucru nu se poate intampla, in anii pe care ii traim din 2020 pana azi, prostia duce la sinucidere. Pentru cei care cred ca pandemia a plecat de la pangolin sau Rusia vrea sa cucereasca Europa a venit momentul sa ne paraseasca si sa asculte radiourile pline de hashtagi agresivi si ipocriti. Pentru cei destepti insa, merita sa explicam momentul crucial in care ne aflam.

Tulpinile de razboi vor continua si lucrurile vor escalada, Orientul Mijlociu fiind o dovada in acest sens. Faptul ca ne aflam la granita cu Ucraina nu este un lucru pe care il putem schimba, dar ceea ce putem alege este felul in care ne raportam la acest subiect. Exista doua viziuni simple si clare: o prima perspectiva care contine continuarea prostiei intruchipate in pandemie si care ne vizualizeaza ca fiind parte integranta din apararea Ucrainei si o a doua mai nuantata, in care descifram ca totul este un joc intre baietii mari ai lumii si noi trebuie sa stam departe.

In barca primei perspective ii avem ca ostasi pe micul general Ciuca, independentul Geoana si prompterul Lasconi, de cealalta parte fiind Ciolacu, singurul care intelege cu adevarat ca trebuie sa fim abili si alunecosi pe acest subiect. Doua calitati pe care el le cunoaste cu precizie dupa ani de zile de Parlament in care a fost omul cheie in toate momentele importante din ultimii ani. In realitate, este unicul candidat care a exprimat cu subiect si predicat ca nu vom intra in razboi si Armata nu va deveni obligatorie.

De cealalta parte, Ciuca imi da frisoane prin modul de intelegere a lumii in care traim. A incurca FNI cu FMI, a explica ca trebuie sa copiem state din Occident pentru a reveni la armata obligatorie sau a nu putea sa intelegi o intrebare la Maruta sunt lucruri care demonstreaza ca de aceasta data nu ne permitem sa punem un Presedinte la misto. Inteleg ipocrizia si nobilismul de dreapta a unei parti din electorat care canta inca partituri cu Ceausescu si mostenirea comunismului la 35 de ani de la revolutie, dar cred ca azi trebuie sa fim ceva mai inteligenti. 2024 este un moment crucial pentru viitorul Romaniei si avem la granita exemplul perfect de ceea ce se poate intampla cand trimiti in fotoliul de Presedinte tot felul de actori comici care nu inteleg nimic despre politica.

Despre Geoana si razboi este inutil sa vorbesc, fisa postului il recomanda perfect. El este candidatul care nu va putea refuza nimic din orice oroare gandita in laboratoarele americane de cei care predau cinismul prin lume de zeci de ani. Pana la a fi “pro-american” trebuie sa fii “pro-roman” si sa intelegi ca nu exista niciun exemplu de tara in care America s-a instalat la butoane care sa nu fie sacrificata atunci cand interesele politicii o cer. De la Iraq care a devenit un stat esuat, anexa a Iranului, pana la cadoul facut in Ucraina tarului Putin, America si-a tradat in permanenta cateii pentru a-si negocia interesul national. Acest lucru este de admirat, doar ca din nefericire noi suntem romani nu americani.

Despre promoterul Lasconi numai de bine. Acest caz cere de ani de zile interventia altor autoritati care sa verifice starea clinica a “pacientului”, numai posibilitatea ca un astfel de personaj sa ajunga presedintele Romaniei este peste puterea mea de intelegere. A crede vreodata ca Lasconi intelege ceva din ce inseamna sa fii presedintele unei tari aflata la granita razboiului, inseamna ca esti imbecil de-a dreptul. Imi pare rau sa anunt ca de aceasta data nu este momentul sa fim ipocriti si prosti in a alege experimente comice pentru fotoliul de Presedinte. Ciolacu este singurul personaj frecventabil din acesta lista de “urati” care va face ca Romania sa nu intre in razboi si sa continue dezvoltarea economica in aceeasi coalitie testata si verificata in ultimii ani.”

un comentariu de Dana Budeanu pentru verdict App

Baschet feminin: Minnesota Lynx a restabilit egalitatea în finala WNBA cu New York Liberty

Mobilizare impresionantă de forțe, după o alertă falsă declanșată de trei fetițe din Tulcea