Dronă subacvatică de ultimă generaţie, intrată în dotarea salvamontiştilor braşoveni/ Cum arată echipamentul care poate opera la adâncimi de până la 200 de metri FOTO

Salvamontiştii braşoveni au în dotare, începând de joi, o dronă subacvatică de ultimă generaţie, echipată cu sistem de propulsie performant, cameră 4K UHD, lumini LED de mare putere pentru vizibilitate în medii cu iluminare redusă şi braţ robotic pentru interacţiune directă cu obiecte aflate sub apă. Potrivit specialiştilor, această dronă performantă dispune de o manevrabilitate deosebită şi de autonomie extinsă, putând opera la adâncimi de până la 200 de metri.

Serviciul Public Judeţean Salvamont – Salvaspeo Braşov a anunţat, joi, că va avea în dotare o dronă subacvatică de ultimă generaţie, echipată cu sistem de propulsie performant, cameră 4K UHD, lumini LED de mare putere pentru vizibilitate în medii cu iluminare redusă şi braţ robotic pentru interacţiune directă cu obiecte aflate sub apă.

Potrivit salvamontiştilor braşoveni, această dronă performantă dispune de o manevrabilitate deosebită şi autonomie extinsă, putând opera la adâncimi de până la 200 de metri. Caracteristicile tehnice avansate o recomandă ca un instrument esenţial în misiunile de căutare şi inspecţie subacvatică, în special în condiţii dificile sau în medii inaccesibile scafandrilor.

„Achiziţia a fost realizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov şi completează dotarea existentă, alături de sonar-ul cu inteligenţă artificială deja operaţional, care şi-a dovedit eficienţa în toate acţiunile la care a fost folosit – inclusiv într-o intervenţie recentă, desfăşurată în urmă cu câteva zile. Împreună, aceste echipamente contribuie la reducerea semnificativă a timpilor de intervenţie, la creşterea şanselor de reuşită ale misiunilor şi la eficientizarea utilizării resurselor umane şi materiale”, afirmă sursa citată.

Noua tehnologie va fi utilizată de salvatorii montani, echipele de salvare din mediul subteran şi speologic, precum şi de personalul operativ al structurii de căutare şi salvare, care participă ca resursă de sprijin în cadrul misiunilor derulate de alte instituţii cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă, mai menţionează Serviciul Salvamont Braşov.

Un astfel de echipament a fost folosit cu succes, în urmă cu câteva zile, pentru detectarea şi scoaterea unui microbuz căzut în Dunăre, în judeţul Mehedinţi, unde adâncimea apei depăşea 10-15 metri.

Potrivit Dispeceratului Naţional Salvamont România, drona subacvatică poate fi folosită pentru căutarea persoanelor înecate în lacurile de munte, dar si ca resursă de sprijin in situatii similare petrecute in afara zonei montane.

”Echipele Salvamont şi-au pregătit şi echipat la cel mai înalt nivel personal capabil să facă unor scufundări la mare adâncime, precum si personal operator de detectoare,  drone de căutare subacvatice si aero. În acest moment, structurile Salvamont din cinci judete sunt dotate cu cele mai performante detectoare acvatice din lume, bazate pe inteligenţa artificială, iar trei judeţe sunt dotate şi cu drone subacvatice, fiind, de altfel, singurele structuri de salvare cu astfel de dotări din România”, mai precizează Dispeceratul Naţional Salvamont.

China îl contrazice pe Trump, care afirmase că Beijingul negociază cu SUA pe tema tarifelor: „ştiri false”, „zvonuri nefondate”

Sebastian Burduja iese tare după anunțurile că facturile sar în aer de la 1 iulie: NU se elimină sprijinul