Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba anunţă că va face un control, luni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, după ce o femeie a reclamat că bunicul său, care avea simptomele unui accident vascular cerebral, a fost lăsat să moară, fără îngrijiri, în unitatea sanitară.
”Ca urmare a unor articole apărute în presa locală, cu privire la decesul unui pacient în cadrul Secţiei Neurologie, SJU Alba Iulia, vă transmitem ca DSP Alba s-a autosesizat şi mâine va fi efectuat un control prin intermediul Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Alba. Rezultatele controlului vor fi făcute publice după finalizare”, a transmis, duminică seară, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.
Verificările au legătură cu decesul unui bărbat de 76 de ani, care a ajuns la spital cu simptomele unui accident vascular cerebral (AVC) şi ai cărui aparţinători acuză personalul spitalul că l-a lăsat fără îngrijire.
”Aseară, (1 februarie – n.r.) în jurul orei 22:00, bunicul meu a fost transferat de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba Iulia, suspect de AVC. Când a ajuns cu ambulanţa din Câmpeni, a vorbit cu mine, mi-a spus că este bine şi chiar mi-a zâmbit. Credeam că, fiind suspect de AVC, va fi preluat imediat pentru investigaţii şi tratament. Din păcate, realitatea a fost alta. A fost lăsat pe un pat în aşteptare timp de trei ore, fără ca cineva să îl bage în seamă. După aceste ore pierdute, în sfârşit l-au dus să îi facă un CT. Atunci am realizat că starea lui se agravează – nu mai deschidea ochii şi respira foarte greu. Am încercat de mai multe ori să intru la el, deşi am fost dată afară de cinci ori. Când, în sfârşit, am reuşit să ajung lângă el, medicul mi-a spus că este paralizat complet. Cu trei ore înainte, bunicul meu vorbea şi se mişca!” , a relatat pe reţelele de socializare nepoata pacientului, preluată de .
Femeia povesteşte că, în cele din urmă, pacientul fost transferat pe secţia de Neurologie, unde a fost lăsat singur, fără perfuzie, fără monitorizare medicală.
”Am întrebat când va veni un medic neurolog, iar răspunsul a fost halucinant: «De luni». Adică urma să stea aşa până luni, fără nicio îngrijire?! Am făcut scandal, dar tot m-au dat afară. În jurul orei 6:00 dimineaţa, am fost sunată să i se aducă medicamentele pe care le lua de obicei – un detaliu şocant, având în vedere starea în care era. Două ore mai târziu, la 8:00, am primit telefonul care m-a distrus: bunicul meu a intrat în stop cardio-respirator, au încercat resuscitarea, dar a decedat. Cum este posibil ca un om care a ajuns conştient la spital să moară astfel, din cauza neglijenţei, nepăsării şi incompetenţei?!”, a mai scris femeia.
Într-un punct de vedere transmis, duminică, pentru Ziarul Unirea, oficialii Spitalului Judeţean Alba Iulia transmit condoleanţe familiei şi confirmă că pacientul în vârstă de 76 de ani, prezenta, la sosirea în spital, ”un tablou clinic sugestiv pentru un accident vascular cerebral în constituire”.
”Pacientul a sosit în afara intervalului optim pentru tromboliză, ceea ce a limitat opţiunile terapeutice disponibile la momentul prezentării. Pacientul a fost preluat în sala de monitorizare pentru a efectua investigaţiile necesare (imagistice, probe de laborator şi consultaţii adiacente). Este important de menţionat că pacientul se afla sub tratament cronic anticoagulant la domiciliu, utilizând Sintrom, dar în momentul evaluării, valoarea INR-ului era în afara intervalului terapeutic. Aceasta este o situaţie delicată, având în vedere că fibrilaţia atrială, boală de care suferea pacientul, este una dintre principalele cauze ale AVC-urilor ischemice. Un INR similar cu cel al unui pacient care nu urmează tratamentul anticoagulant creşte semnificativ riscul de complicaţii severe. Din păcate, AVC-ul reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate/ invaliditate, fiind adesea rezultatul unor factori de risc cardiovasculari”, au transmis oficialii spitalului.
Potrivit acestora, ”evoluţia AVC-ului poate fi rapidă şi imprevizibilă, iar în ciuda intervenţiilor medicale corespunzătoare, există riscul ca starea pacientului să se deterioreze sau, în cele mai grave cazuri, să survină decesul”.
”În acest caz, au fost acordate îngrijirile medicale corespunzătoare, raportat la simptomatologia prezentată”, au mai transmis reprezentanţii unităţii sanitare.
Aceştia precizează că Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia are asigurată garda continuă pe secţia de neurologie, iar medicii neurologi sunt prezenţi la spital 24/24.