După zilele libere de Paște, pentru români urmează minivacanța de 1 mai. Câte zile de vacanță au primit bugetarii

Potrivit Hotărârii Guvernului, ziua lucrătoare din data de 2 mai se va recupera de către personalul din instituțiile și autoritățile publice prin prelungirea corespunzătoare a programului de lucru până la data de 31 mai 2025, conform planificărilor stabilite prin acte administrative emise la nivelul fiecărei autorități și instituții publice.

Joi, 1 Mai, de Ziua Internațională a Muncii, în România este zi liberă legal. Guvernul României a decis ca, în 2025, angajații care lucrează în sistemul bugetar să primească zi liberă și vineri, 2 mai. Astfel, vor fi patru zile libere consecutiv, datorită weekend-lui.

Această hotărâre se aplică doar personalului din sistemul bugetar, astfel că, angajații din sistemul privat nu au zi liberă vineri, 2 mai 2025.

Potrivit Hotărârii Guvernului, ziua liberă de 2 mai 2025 nu se aplică personalului încadrat în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității și nici în cazul magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termene de judecată în ziua de 2 mai 2025.

Potrivit Codului Muncii, cadrele didactice au prevăzute în contractul colectiv de muncă și alte zile nelucrătoare, suplimentare celor definite deja prin lege.

În 2025, odată ce Guvernul a declarat ziua de 2 mai liberă pentru bugetari, pentru a crea o minivacanță de patru zile în perioada 1- 4 mai, cadrele didactice, elevii, copiii de grădiniță au încă o zi liberă. Ziua de cursuri ar putea fi recuperată ulterior până, cel târziu, la terminarea cursurilor din luna iunie 2025.

Zilele libere suplimentare pentru dascăli sunt:

5 iunie – Ziua Învățătorului;

5 octombrie – Ziua Mondială a Educației;

14 aprilie 2026 – a treia zi de Paște.

Ce zile libere legal mai au românii în 2025

1 mai – Ziua Muncii (joi);

1 iunie – Ziua Copilului (duminică);

8 iunie – prima zi de Rusalii (duminică);

9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni);

15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri);

30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică);

1 decembrie – Ziua Națională a României (luni);

25 decembrie – prima zi de Crăciun (joi);

26 decembrie – a doua zi de Crăciun (vineri).

Sursa: www.stiripesurse.ro

SONDAJ| Scenarii pentru turul II: S-a detașat un mare favorit pentru a câștiga bătălia finală a prezidențialelor

VIDEO Control DSP la Policlinica Cina din Ploiești, după ce un pacient a fost transportat pe scări în lipsa liftului