Potrivit sursei citate, laboratorul de microbiologie din cadrul spitalului a funcţionat, până în prezent, ca un compartiment al laboratorului medical, dar acum, pe baza prevederilor legale, „se va organiza ca o entitate distinctă”.
Prin acest proiect, se vor achiziţiona echipamente medicale performante şi de mare capacitate, pe lângă cele folosite în cadrul compartimentului, a mai menţionat sursa citată.
„Au fost propuse pentru achiziţionare două incubatoare, trei frigidere de laborator, ultracongelator, hotă microbiologică BSC, linie de echipamente pentru testarea sensibilităţii la antibiotice prin determinarea directă a concentraţiei minime inhibitorii şi un nou spectrometru de masă MALDI-TOF pentru identificare bacteriană. Echipamentele medicale noi vor creşte eficienţa analizelor efectuate în cadrul laboratorului, având un impact pozitiv asupra calităţii diagnosticului şi tratamentului prin identificarea rapidă şi exactă a agenţilor patogeni, aducând eficienţă operaţională crescută datorită automatizării. Pentru pacienţii spitalului, proiectul aduce beneficii prin obţinerea de rezultate rapide, exacte, şi va îmbunătăţi accesul la serviciile medicale. Dotarea laboratorului cu echipamente performante va facilita şi colectarea şi analiza datelor epidemiologice, aspect care va contribui la identificarea şi monitorizarea focarelor de infecţie, permiţând intervenţii rapide şi eficiente”, se arată în comunicatul de presă.
Proiectul, depus în parteneriat cu Consiliul Judeţean Harghita, se intitulează „Investiţii în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc” şi beneficiază de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Sănătate (POS), prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Sănătate (AMPS).
Contractul de finanţare a fost semnat în cursul zilei de miercuri, la Bucureşti.
Managerul SJU Miercurea-Ciuc, dr. Konrád Judit, şi-a exprimat convingerea că şi acest proiect cu finanţare europeană va contribui la creşterea calităţii serviciilor spitalului, aducând un beneficiu real pentru pacienţi.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Bíró Barna-Botond, a menţionat, citat în comunicatul de presă, că anul 2025 este anul dezvoltărilor în judeţul Harghita.
„Cele mai spectaculoase investiţii au loc la spitalul judeţean şi ne bucurăm că şi colectivul spitalului contribuie semnificativ la acestea – raportăm constant despre proiecte de succes. Totodată, aceasta este o mare responsabilitate într-o situaţie economică dificilă, însă acordăm o atenţie deosebită dezvoltărilor în domeniul sănătăţii”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ două milioane de lei, iar perioada de implementare este martie 2025 – iunie 2026.