Economiile avansate investesc masiv în tehnologie și energie regenerabilă (raport)

Cea mai mare parte din această creştere a avut loc în primul trimestru al anului, când volumul s-a dublat datorită avansului semnificativ din economiile avansate, se arată într-un raport al OECD, informează Agerpres.

Însă, în trimestrul al doilea, ISD au scăzut cu 36% faţă de primele trei luni, ceea ce, conform raportului, reflectă volatilitatea persistentă pe pieţele globale. Investiţiile externe directe în ţările OECD au urcat cu 80% interanual, până la 338 miliarde dolari, însă avansul rămâne la nivelul de 14% dacă nu se contabilizează intrările din Luxemburg şi Ţările de Jos.

Statele Unite au fost cel mai mare receptor al acestor investiţii la nivel mondial, în perioada ianuarie-iunie 2024, pe locurile următoare situându-se Brazilia şi Mexic.

În schimb, ISD au scăzut cu 19% în ţările din G20 care nu fac parte din OECD, în special ca urmare a impactului Chinei, unde s-a menţinut tendinţa de diminuare în contextul incertitudinilor geopolitice şi economice din această ţară, care au afectat încrederea investitorilor străini.

Economiile emergente şi în dezvoltare au înregistrat scăderi semnificative şi în al doilea trimestru au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.

În pofida perspectivelor incerte din a doua jumătate a anului, raportul observă că sectoarele tehnologiei şi energiei regenerabile au captat o mare parte din investiţiile în economiile avansate, conduse de SUA şi Australia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Rusia redirecţionează şi mai multe fonduri către armată prin amendamente la noul proiect de buget

Vaslui: 1.448 de firme, în primele 10 locuri ale topului CCIA; numărul acestora, în scădere