Economist, despre taxa pe stâlp: România calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Un moment mai prost nu se putea să anunţi o taxă unică la nivel mondial pe care am mai aplicat-o şi care a alungat investitorii

Economistul Adrian Negrescu afirmă, despre taxa pe construcţiile speciale, aşa-numita „taxă pe stâlp”, că un moment mai prost nu se putea pentru a anunţa, „în plin război comercial” în care investitorii sunt debusolaţi complet de măsurile anunţate de Trump, o taxă unică la nivel mondial care a mai fost aplicată şi care s-a dovedit nocivă pentru economie, alungând investitorii.

„În plin război comercial, în care investitorii sunt debusolaţi complet de măsurile anunţate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putinţă, Guvernul aprobă taxa pe stâlp, pe construcţiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunţi o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o şi s-a dovedit nocivă pentru economie, a alungat investitorii. România calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil”, afirmă Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, nu mai crede nimeni în „promisiunile autorităţilor” privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial.

„În primul rând că statul nu are bani pentru aşa ceva (a îngheţat până şi alocaţiile pentru copii, o decizie demnă de o ţară bananieră) iar în al doilea rând nu s-a ţinut niciodată de cuvânt – celebrul şi ridicolul proiect de 1 miliard de euro de reindustrializare a României nu a fost prins în buget. Plus că nu cred că e vreun investitor sănătos la cap în România care să stea cu mâna întinsă la promisiunile autorităţilor”, susţine Negrescu.

În opinia economistului, daca vor să ajute economia, guvernanţii să anuleze taxa pe stâlp, pe cifra de afaceri, „birurile” multiple lansate în ultimii doi ani, să reducă taxele pe muncă şi să stimuleze fiscal capitalul reinvestit.

„Asta dincolo de ce se întâmplă în piaţa de capital, de unde aspiratorul guvernamental atrage toţi banii disponibili prin controversatele emisiuni de titluri de stat”, afirmă analistul economic.

La sfârşitul lunii ianuarie, şi profesorul de economie Cristian Păun critica introducerea aşa-numitei „taxe pe stâlp”, arătând că aceasta „este una dintre cele mai nocive taxe”, fiind „mai nocivă decât alternativa creşterii de TVA” pentru că „nu se regularizează ca TVA, nu există o compensaţie ca la TVA” şi „se duce mult mai direct în preţul final”. El atrage atenţia că dezvoltarea economică nu se poate face prin implementarea unei politici de creştere a taxării.

Ministrul de Finanţe, Tanczos Barna, a declarat joi, după şedinţa de Guvern, că s-au modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale, de 0,5% la valoarea netă a activelor, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, prin care s-a clarificat şi baza de impozitare diferenţiat, pentru companiile private şi pentru companiile care administrează drumuri publice aflate în concesiune, de la statul român, din ministere sau luate în concesiune de la autorităţile publice locale. El a precizat că 75% din această sumă va fi plătită de companiile de stat şi 25% de către companiile private.

”Am modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale. Iniţial, în ordonanţa de urgenţă s-a prevăzut că normele se vor aproba din hotărâre de guvern, am decis ca detaliile, care sunt relativ simple şi pentru o aplicare mai uşoară, să le introducem într-o ordonanţă de urgenţă”, a spus ministrul Finanţelor, după şedinţa de guvern.

Tanczos Barna a arătat că prin Ordonanţă s-a clarificat baza de impozitare diferenţiat, pentru companiile private şi pentru companiile care administrează drumuri publice aflate în concesiune, de la statul român, din ministere sau luate în concesiune de la autorităţile publice locale.

 

Emisarul lui Putin Kirill Dmitriev, în prima vizită la Washington a unui oficial rus vizat de sancţiuni de la începutul Războiului din Ucraina, după ce Trump nu a impus taxe vamale Rusiei în războiul său comercial. Dmitriev s-a născut la Kiev pe vremea UR

România este sub lupa Uniunii Europene: Tara noastra trebuie să reducă drastic poluarea aerului până în 2030