Economist: Întrebarea-cheie este dacă Trump şi cei din jurul său au acţionat pentru a manipula bursa, adică s-au folosit de informaţii pentru a face bani. Autorităţile specializate în monitorizarea pieţei bursiere trebuie să investigheze

Economistul Adrian Negrescu afirmă că întrebarea-cheie care se pune în cazul anunţurilor preşedintelui american Donald Trump privind taxele vamale este dacă acesta şi cei din jurul său au acţionat pentru a manipula bursa, altfel spus dacă s-au folosit de informaţii pentru a face bani. Negrescu crede că este o intrebare legitimă la care „administraţia MAGA” trebuie să răspundă, iar autorităţile specializate în monitorizarea pieţei bursiere „să investigheze dacă s-au făcut tranzacţii pe numele acoliţilor lui Trump sau poate chiar de către membrii familiei sale. Analistul consideră că prezumţia de nevinovăţie trebuie să primeze, însă modul în care s-a desfăşurat „tot acest război al tarifelor” ridică multe semne de întrebare. „Niciodată în istoria Americii un preşedinte nu a influenţat bursele atât de mult cât a făcut-o Trump prin măsurile sale controversate”, mai spune Negrescu.

„Comportamentul lui Donald Trump, imprevizibil, aproape haotic, ridică multe semne de întrebare din perspectiva intereselor comerciale pe care el şi acoliţii săi le au. Să nu uităm că inaugurarea mandatului său a fost umbrită de un scandal uriaş legat de criptomonedele lansate pe numele său şi al soţiei sale, o uriaşă afacere controversată de miliarde de dolari din care Trump a avut, bineînţeles, de câştigat. Întrebarea este una absolut normală. Priveşte Donald Trump preşedinţia ca pe o uriaşă afacere în care urmăreşte profitul? Prăbuşirea pieţelor bursiere a contabilizat pierderi de peste 15 trilioane de dolari, de peste 40 de ori bugetul României în numai două zile”, a declarat, joi, pentru News.ro, economistul Adrian Negrescu.

În opinia acestuia, dincolo de „pierderile miliardarilor”, au fost numeroase fonduri de pensii, inclusiv cele româneşti, care au înregistrat „deprecieri masive”.

„Au pierdut miliardarii, au pierdut speculanţii, dar şi oamenii simpli, care şi-au văzut economiile spulberate de «nebunia» financiară a lui Trump”, a afirmat Negrescu.

Analistul economic a mai declarat că, dincolo de acest lucru, se pune problema dacă anunţul de miercuri seară al lui Donald Trump, de suspendare a tarifelor, care a generat un reviriment pe burse, a fost „unul speculativ, a fost unul generator de câştig şi mai ales pentru cine”?

„Să nu uităm că, după ce a declanşat un război comercial global care a şocat pieţele financiare, preşedintele american a scris, miercuri, pe TruthSocial, la câteva minute după deschiderea Wall Street, «E UN MOMENT GROZAV SĂ CUMPĂRĂM!!»”. Se pune pe bună dreptate întrebarea dacă Trump nu poate fi acuzat de «inside information». Văd că deja Congresul american a luat act de acest subiect şi e posibil să declanşeze o anchetă”, a afirmat Adrian Negrescu.

Economistul consideră că întrebarea-cheie este dacă Donald Trump şi cei din jurul său „au acţionat pentru a manipula bursa”, altfel spus dacă „s-au folosit de informaţii pentru a face bani”.

„E o intrebare legitimă la care administraţia MAGA trebuie să răspundă, iar autorităţile specializate în monitorizarea pieţei bursiere să investigheze dacă s-au făcut tranzacţii pe numele acoliţilor lui Trump sau poate chiar de către membrii familiei sale. Prezumţia de nevinovăţie, normal, trebuie să primeze, însă modul în care s-a desfăşurat tot acest război al tarifelor ridică multe semne de întrebare. Niciodată în istoria Americii un preşedinte nu a influenţat bursele atât de mult cât a făcut-o Trump prin măsurile sale controversate. Priveşte Trump preşedinţia SUA drept o afacere din care să facă profit? N-ai zice, având în vedere măcar vârsta venerabilă, de 80 de ani, dar nu se ştie niciodată. Apetitul pentru risc al lui Trump, adrenalina business-urilor făcute din pix, reprezintă un atribut al carierei sale controversate”, a mai declarat Adrian Negrescu.

Miercuri seară, preşedintele american Donald Trump a anunţat, într-un mesaj pe reţeaua Truth Social, că suspendă pe o perioadă de 90 de zile suprataxele vamale ”reciproce”, cu excepţia Chinei, căreia i-a impus taxe vamale de 125%. Decizia surprinzătoare a preşedintelui american de a suspenda majoritatea taxelor vamale ridicate pe care tocmai le impusese în cazul a zeci de ţări a adus joi o uşurare pentru pieţele bursiere mondiale afectate, chiar dacă a intensificat războiul comercial al SUA cu China.

Răsturnarea de situaţie de miercuri a lui Trump, care a avut loc la mai puţin de 24 de ore după ce noile tarife vamale drastice au intrat în vigoare pentru majoritatea partenerilor comerciali, a urmat celui mai intens episod de volatilitate a pieţelor financiare de la începutul pandemiei de COVID-19.

Steven Horsford, ales democrat al statului Nevada în Camera Reprezentanţilor, nu şi-a ascuns furia, după ce Donald Trump a anunţat că suspendă aplicarea tarifelor reciproce impuse majorităţii ţărilor la nici 12 ore de când intraseră în vigoare. „What the f*ck?!”, a exclamat Steven Horsford, în timpul audierii lui Jamieson Greer, reprezentantul Statelor Unite pentru comerţ numit de Donald Trump, relatează The Hill.

„Cum să nu fie asta manipulare a pieţei?!”, l-a întrebat Horsford pe Jamieson Greer, reprezentantul Statelor Unite pentru comerţ, cu privire la această decizie recentă, înainte de a se enerva şi de a acuza partidul republican că nu protejează „poporul american”.

Grupare formată din români şi străini care au indus în eroare persoane interesate de investiţii – 12 persoane au fost reţinute şi 33 plasate sub control judiciar – VIDEO

Carrefour retrage de la comercializare toate loturile din 12 sortimente de paste, întrucât lipseşte o menţiune pe etichetă / Produsele pot fi periculoase pentru persoanele cu anumite alergii – FOTO