„Eu consider taxa pe stâlp o aberaţie care, în contextul acesta, nu-şi are nici locul şi nici sensul din punct de vedere al sumei de bani pe care ar putea să o aducă la bugetul statului. Această taxă a mai fost aplicată în România, nu a adus aproape deloc bani la bugetul statul sau sumele pe care le-a adus au fost derizorii. Deci, nu are sens să stresăm acum mediul de afaceri cu o taxă pe stâlp. Dacă într-adevăr te îngrijorează situaţia mediului de afaceri din România, ca urmare a taxelor vamale cu care se va confrunta în perioada următoare, de ce trebuie să vii tu să-l stresezi în plus cu alte taxe? Este o idee foarte proastă. Eu aş renunţa la această taxă, pentru că nici nu aduce bani mulţi la bugetul statului, nici nu rezolvă dezechilibrul bugetar şi, în plus, aduce un stres inutil şi inoportun mediului de afaceri din România”, a declarat, joi, pentru AGERPRES, Cristian Păun.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, o Ordonanţă de Urgenţă prin care au fost modificate reglementările referitoare la impozitul pentru construcţiile speciale.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat că Ordonanţa de urgenţă generează o încasare de peste un miliard de lei, bugetată în baza ordonanţei iniţiale.
Preşedintele american a anunţat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveţia, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Donald Trump a insistat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%.
Totodată, preşedintele american a anunţat taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, 49% pentru cele din Cambodgia, 37% pentru cele din Bangladesh şi 32% pentru cele din Indonezia. De asemenea, au fost majorate taxele vamale pentru produsele importate din China cu încă 34 puncte procentuale, după tarifele anterioare de 20%.