Efectele stranii ale Covid-19 asupra corpului: O femeie și-a pierdut tot părul, după ce s-a infectat de 8 ori

 

„De fiecare dată când îl pieptănam, se desprindeau adevărate smocuri”, spune Lydia, din Newport, Țara Galilor. Totul a început în noiembrie anul trecut, când Lydia a început să piardă din ce în ce mai mult păr și, în ianuarie, a decis să își facă o programare la medic. După examinări, a fost diagnosticată cu alopecie areata, o boală care apare atunci când sistemul imunitar atacă foliculii de păr, determinându-i să cadă. „Mi-au spus că a fost din cauza stresului, dar am luat Covid de opt ori și cred că asta mi-a slăbit sistemul imunitar”, povestește Lydia pe TikTok. „Și, de fapt, la sfârșitul lunii noiembrie, când am luat Covid pentru a opta oară, am început să îmi pierd părul“, susține ea.

Potrivit Academiei Americane de Demratologie, căderea părului poate apărea la câteva luni după ce s-a confruntat cu un eveniment stresant sau cu o boală, „în special o boală care provoacă febră, cum ar fi Covid-19, în aceste cazuri unii oameni văd căderea excesivă a părului după recuperare”. Medicii Lydiei nu exclud ipoteza explicând, totuși, că originea alopeciei este neclară, „mi s-a spus că nu se cunoaște cauza inflamației, aceasta ar trebui să aibă legătură cu sistemul imunitar, care în mod normal protejează organismul de infecții și alte boli, alopecia este una dintre acele boli a căror origine nu este întotdeauna cunoscută cu exactitate.”, a mărturisit tânăra.

Lidia și-a pierdut 80% din păr: ‘Nu mă mai puteam recunoaște în oglindă’

În cinci luni, Lydia și-a pierdut 80% din păr: „Nu mă mai puteam recunoaște în oglindă. Sunt o persoană foarte sociabilă, iar alopecia îți răpește încrederea în tine, de multe ori oamenii nu își dau seama cât de mult le reprezintă identitatea aspectul. Oamenilor le place să spună că nu le pasă de aspect, dar atunci când ceva îl schimbă în rău, se schimbă cu adevărat modul în care te vezi. Nu te mai simți suficient de femeie”.

Lydia a decis apoi să se radă în cap și să povestească totul pe rețelele sociale. Pe TikTok, ea urcă videoclipuri în care își povestește boala, fotografii cu ea purtând o perucă sau machiată „pentru a-și recăpăta feminitatea”. Lydia postează și sfaturi pentru alte tinere diagnosticate cu alopecie: „Radeți-vă părul și strângeți niște bani pentru a ajuta pe altcineva – vă veți simți de un milion de ori mai bine”. Una dintre postările ei a devenit virală, adunând 179.000 de vizualizări și peste 8.000 de aprecieri.

„De când mi-am ras tot părul, observ o regenerare”, a povestit Lydia în unul dintre ultimele videoclipuri postate. ‘Călătoria regrowth este dificilă pentru că nu totul se întâmplă în același timp. Primul fir de păr este stufos și unele părți sunt mai lungi, iar altele mai scurte. Știu că ar putea să cadă din nou, oricât de mult ar fi un semn bun să le văd crescând din nou, nu-mi pun prea multe speranțe în asta. În ceea ce privește sprâncenele și genele, nu am văzut încă nicio creștere, dar este doar o chestiune de timp.

Lydia povestește în videoclipurile sale că alopecia a început după ce a luat Covid-19 pentru a opta oară. Medicii au fost precauți cu privire la cauzele posibile, există o corelație cu căderea părului, dar este adesea foarte dificil de înțeles originea alopeciei. Potrivit studiilor efectuate de Academia Americană de Dermatologie (AAD), aproximativ 20% dintre persoanele care au contractat Covid au dezvoltat ulterior pierderea temporară a părului, care începe de obicei la câteva luni după recuperare.

„Căderea excesivă a părului poate apărea și după recuperarea de la alte boli, cum ar fi pneumonia, scarlatina și gripa. În majoritatea cazurilor, părul crește înapoi în câteva luni, fără niciun tratament”, explică AAD pe site-ul său oficial. Căderea părului începe de obicei la două-trei luni după contractarea Covid și durează de obicei între trei și șase luni, apoi începe să crească din nou spontan. Cu toate acestea, Covid poate provoca o exacerbare a alopeciei areata: „În cadrul studiilor, majoritatea persoanelor au prezentat o nouă agravare după contractarea virusului”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Gigantul de pe piața serviciilor medicale private a finalizat o tranzacție de amploare: Au cumpărat cu totul un grup medical important

Răsturnare de situație? Șeful mass-media Hezbollah afirmă că trupele israeliene nu au intrat în Liban