Preşedintele USR, Elena Lasconi, a comentat, vineri, manifestaţia din Bucureşri şi a afirmat că aceasta este posibilă pentru că încă în România este democraţie. Oamenii au motive să fie supăraţi, afirmă liderul USR, dar acum mai mult ca niciodată este neovie de unire.
”Protestul este posibil pentru că avem încă democraţie în România şi democraţia, democratic este să lupţi pentru drepturile tale şi să ieşi în stradă, dar până la a fi vorba de violenţe şi mai ales la a lovi şi a jigni…”, a afirmat, vineris eară, la Digi 24, Elena Lasconi, comentând manifesaţia de la Bucureşti.
Aceasta a adăugat că, ”în urmă cu 166 de ani când s-a întâmplat Mica Unire (…) românii au înţeles că trebuie să fie uniţi, pentru că doar uniţi pot să facă minuni”.
”Cred că ar trebui să ne reamintim de ceea ce au făcut înaintaşii noştri şi să înţelegem că acum mai mult ca niciodată ar trebui să fim uniţi. Pe ură, pe violenţe, nu se clădeşte decât haos, crime, război, dictatură, pierderea libertăţilor, lucruri rele se întâmplă atunci când foloseşti ura. Este foarte adevărat că e mult mai la îndemână şi mult mai uşor să faci rău şi parcă cumva ne ia prea multă energie să facem bine, dar drumul ăsta greu de a face bine este cel care ne aduce cele mai mari satisfacţii, atât nouă, cât şi un viitor pentru copiii şi nepoţii nostril”, a mai ddeclarat preşedintele USR.
Aceasta a adăugat că ”avem nevoie de un stat pentru popor şi nu de un popor pentru stat”.
”Şi noi tocmai asta nu vedem în aceste zile, pentru că instituţiile statului parcă sunt moarte, parcă sunt paralizate. Avem aproape două luni de la anularea alegerilor şi nu avem niciun vinovat, nicio dovadă. Oamenii sunt furioşi, au ieşit în număr foarte mare la vot şi cumva simt că sunt ignoraţi şi că votul lor nu contează. Că, practic, ei nu contează şi că întotdeauna altcineva face cărţile”, a mai declarat Elena Lasconi.
Sute de persoane s-au adunat, vineri, în zona Parcului Tineretului, din Capitală, la apelul fostului candidat independent la alegerile prezidenţiale Călin Georgescu de a se prinde pentru 15 minute într-o Horă a Unirii.
Ulterior, o parte dintre ei au plecat în marş spre Piaţa Victoriei, perturbând traficul în centrul Capitalei, în piaţa din faţa Guvernului fiind în desfăşurare un protest la care au participat silvicultori, militari în rezervă, poliţişti, mineri, siderurgişti, energeticieni, nemulţumiţi de măsurile de austeritate impuse de guvernanţi.
Odată cu sosirea în Piaţa Victoriei a susţinătorilor lui Georgescu, unii dintre participanţii la protestul autorizat, organizat de către sindicalişti, au decis să părăsească piaţa, tocmai pentru a nu fi asociaţi cu aceştia. În Piaţa Victoriei au avut loc îmbrânceli intre jandarmi şi manifestanţi, care au aruncat cu sticle, obiecte metalice şi chiar cu o petardă, jurnalişti fiind din nou agresaţi.