Elveţia: Mai multe persoane au fost arestate după ce o femeie a murit într-o „capsulă sinucigaşă”

Poliţia din Elveţia a efectuat mai multe arestări după ce o persoană şi-ar fi pus capăt zilelor folosind o aşa-numită capsulă sinucigaşă, aparent în primul caz de acest gen, relatează BBC.

Poliţia din regiunea Schaffhausen a declarat că a arestat „mai multe persoane” sub suspiciunea de incitare şi complicitate la sinucidere, după ce, luni, o persoană ar fi murit folosind o capsulă fabricată de compania Sarco.

În timp ce moartea asistată este protejată prin lege în anumite circumstanţe în Elveţia, capsula Sarco a întâmpinat o anumită opoziţie.

Poliţiştii au recuperat dispozitivul şi cadavrul la faţa locului.

Compania care se află în spatele controversatei capsule susţine că aceasta poate fi operată exclusiv de persoana care doreşte să îşi pună capăt zilelor, fără supraveghere medicală.

Poliţia a declarat că dispozitivul a fost utilizat luni la o cabană forestieră din zona Merishausen, o parte slab populată a Elveţiei de la graniţa cu Germania.

Poliţia a declarat că a fost informată de o firmă de avocatură cu privire la o sinucidere în care a fost implicat dispozitivul. Numărul persoanelor arestate şi identitatea acestora nu au fost dezvăluite. De asemenea, numele persoanei decedate nu a fost dezvăluit.

Conform presei internaţionale, persoana decedată ar fi o americancă de 64 de ani.

În iulie, un grup pro-moartea asistată, care promovează dispozitivul Sarco, a declarat că anticipează că acesta va fi utilizat pentru prima dată în acest an.

Susţinătorii acestuia spun că oferă o opţiune care nu depinde de medicamente sau medici şi că extinde accesul la eutanasie, deoarece dispozitivul portabil poate fi imprimat 3D şi asamblat la domiciliu.

Cu toate acestea a existat opoziţie şi în Elveţia, în ciuda faptului că această ţară are unele dintre cele mai protectoare legi din lume privind moartea asistată.

Criticii se tem că designul modern al dispozitivului glorifică sinuciderea, iar faptul că acesta poate fi utilizat fără supraveghere medicală este îngrijorător.

Moartea asistată este ilegală în Regatul Unit şi în majoritatea celorlalte ţări europene, dar mii de persoane au călătorit în Elveţia de-a lungul anilor pentru a-şi pune capăt zilelor.

Ciolacu: Succesul demersurilor noastre pentru combaterea consumului de droguri depinde decisiv de eficienţa măsurilor de prevenţie

Portarul Sergio Rico va fi coechipier cu Florinel Coman, în Qatar