Emisiile globale cauzate de fabricarea cipurilor AI au crescut de peste patru ori în 2024

Mulți dintre marii producători de cipuri, precum NVIDIA, se bazează pe companii precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co și SK Hynix Inc. pentru componentele GPU-urilor și ale unităților de memorie. Cea mai mare parte a acestei activități de producție are loc în Taiwan, Coreea de Sud și Japonia, unde rețelele electrice depind în principal de combustibilii fosili. Acest lucru explică o parte din creșterea emisiilor globale.

Greenpeace, care a condus unul dintre studii, afirmă că necesarul global de energie electrică pentru AI ar putea crește de 170 de ori până în 2030.

Estimările Greenpeace i-au făcut pe unii oameni să se îngrijoreze că cursa IA ar putea deraia obiectivele globale de decarbonizare, potrivit unui raport al Bloomberg. Organizația nonprofit recomandă guvernelor din estul Asiei să treacă la energie regenerabilă pentru fabricarea cipurilor.

Cu toate acestea, Coreea de Sud a anunțat recent că intenționează să construiască centrale pentru producerea a patru gigawați de energie electrică pe bază de gaz. Taiwanul a folosit cererea crescută de energie legată de inteligența artificială drept scuză pentru a extinde proiectele de gaze naturale lichide și infrastructura rețelei, se arată în analiză.

Un alt studiu realizat de Agenția Internațională pentru Energie (IEA) a analizat situația din SUA. Potrivit analizei, consumul de energie al centrelor de date adiacente IA ar putea reprezenta jumătate din creșterea cererii de energie electrică până în 2030.

Conform studiului, economia SUA ar putea fi pe cale să consume mai multă energie electrică pentru prelucrarea datelor decât pentru fabricarea tuturor bunurilor energointensive combinate. Acestea includ aluminiul, oțelul, cimentul și produsele chimice.

Cererea de energie electrică a centrelor de date la nivel mondial ar putea fi mai mult decât dublă până în 2030, ajungând la aproximativ 945 terawați/oră (TWh).

Susținătorii inteligenței artificiale spun că nevoia masivă de energie va scădea în cele din urmă, pe măsură ce tehnologia va conduce la descoperiri științifice care vor accelera inovarea în domenii precum bateriile și tehnologia solară fotovoltaică (PV

Eroare șocantă într-o clinică medicală: O femeie a născut copilul unui alt cuplu. Cum a fost posibil acest incident

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: Întreaga Autostradă Paşcani-Suceava (62 km), secţiune a A7 (Autostrada Moldovei) are constructori desemnaţi!