Gisele Pelicot va primi acest titlu pentru angajamentul său în lupta împotriva violenţei la adresa femeilor.
A devenit încarnarea victimelor supunerii chimice din lume: franţuzoaica Gisele Pelicot, sedată cu anxiolitice de soţul ei şi violată în somn timp de zece ani de acesta şi de zeci de alţi bărbaţi invitaţi de el, a fost în toamna acestui an în centrul unui proces extraordinar. Prin refuzul de a ţine procesul cu uşile închise, această septuagenară a făcut din cazul violurilor sale repetate, care s-au desfăşurat la domiciliul cuplului de la Mazan, unul dintre marile procese din istoria feminismului.
Verdictul, care a fost urmărit de 180 de instituţii de presă, dintre care 86 din străinătate, s-a soldat cu o pedeapsă maximă de 20 de ani pentru soţ şi vinovăţia tuturor coacuzaţilor săi.
„Am vrut ca toate femeile care sunt victime ale violului să îşi spună: Dacă doamna Pelicot a reuşit, şi noi putem reuşi”, a spus ea. „Nu vreau să le mai fie ruşine. Ruşinea nu este a noastră, este a lor. (…) Mai presus de toate, îmi exprim hotărârea de a schimba societatea”, a declarat Gisele Pelicot.
Procesul de 15 săptămâni s-a încheiat în decembrie, când fostul soţ al lui Pelicot, Dominique, în vârstă de 72 de ani, a primit pedeapsa maximă de 20 de ani pentru că a drogat-o, a violat-o şi a invitat cel puţin 50 şi posibil peste 80 de străini în casa lor din oraşul provensal Mazan pentru a o viola.
Instanţa i-a găsit pe toţi cei 50 de coinculpaţi vinovaţi de infracţiuni sexuale – 47 de viol, doi de tentativă de viol şi doi de agresiune sexuală – şi i-a condamnat la pedepse cuprinse între 3 şi 15 ani.
Gisèle Pelicot, care a împlinit 72 de ani în timpul procesului, consideră că ar fi putut fi violată de peste 200 de ori între 2011 şi 2020.