Emmanuel Macron pecetluieşte cu Donald Tusk o alianţă francezo-poloneză împotriva Rusiei. ”Vreau să subliniez că, atunci când Rusia a decis acest război de agresiune împotriva Ucrainei, în februarie 2022, am putut, în cinci zile, să desfăşurăm trupe în Ro

Preşedintele francez Emmanuel Macron a semnat vineri cu premierul polonez Donald Tusk, la Nancy, în estul Franţei, un Tratat de Prietenie şi Cooperare consolidată, o dovadă a creşterii importanţei Poloniei în Europa, împotriva unei Rusii considerate tot mai ameninţătoare după peste trei ani de Război în Ucraina la scară mare, relatează AFP.

Liderul polonez a apreciat că este vorba despre un ”eveniment istoric”.

”Sunt profund convins (…) că Franţa şi Polonia vor putea conta una pe cealaltă în toate circumstanţele, bune şi dificile”, a declarat el într-o conferinţă de presă, în contextul în care textul prevede o clauză de asistenţă reciprocă în cazul unui atac armat.

O ”DIMENISIUNE EUROPEANĂ” A DISUASIUNII NUICLEARE FRANCEZE

Acest tratat marchează o ”nouă pagină”, a subliniat Emmanuel Macron, evocând o ”solidaritate ireversibilă”.

Preşedintlee francez a subliniat că ”interesele vitale” ale Franţei, care se află la baza strategiei sale a disuasiunii nucleare, le includ şi pe cele ale ”principalilor parteneri” din Europa.

”Începând din anii ’60, odată cu declaraţiile generalului (Charles) de Gaulle, dimensiunea europeană a acestei disuasiuni a fost afirmată şi a fost constant reafirmată de către toţi predecesorii mei”, a declarat el.

Franţa este singura ţară din Europa Occidentală, alături de Regatul Unit, dotată cu arma nucleară.

Celalte state europene membre NATO se află sub umbrela nuclară a Statelor Unite.

Semnarea acestui tratat intervine în contextul în care Polonia a devenit un actor-cheie pe flancul de est al NATO şi se simte ameninţată de Rusia

Reuniunea de la Nancy s-a desfăşurat în timp ce, la Moscova, Vladimir Putin sfida Occidentul cu o defilare militară impozantă, cu ocazia marcării a 80 de ani de la victoria împotriva Germaniei naziste.

”Preşedintlee (rus Vladimir) Putin este de partea războiului, nu de partea păcii (…), iar cei care au crezut că avea o veleitate de pace sunt pe cont propriu”, a declarat Emmanuel Macron, în contextul în care Războiul din Ucrina nu slăbeşte, în pofida promisiunii lui Donald Trump de a-i pune capăt.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat vineri un summit al liderilor europeni care susţin Kievul împotriva invaziei ruse, prevăzut, a anunţat el, sâmbătă în Ucraina.

Înainte de a veni în Franţa, Donald Tusk a anunţat că tratatul include o clauză a apărării reciproce, care ”deschide posibilitatea unei cooperări” în domeniul disuasiunii nucleare.

”Disuasiunea nucleară franceză are o componentă europeană, iar în tratat pecetluim o solidaritate şi mai puternică, care permite să se facă operaţional ceea ce se află deja în Articolul 5 al NATO”, a declarat Emmanuel Macron în Piaţa Stanislas, la Nancy.

”Această clauză de susţinere reciprocă în caz de agresiune împotriva uneia dintre ţările noastre este însăşi esenţa acestui tratat”, s-a felicitat liderul polonez.

”În caz de ameninţare, de atac împotriva Poloniei şi Franţei, cele două ţări se angajează să furnizeze o asistenţă reciprocă, inclusiv militară”, a precizat el.

”GARANŢII DE SECURITATE RECIPROCE”

Întrebat despre un ajutor concret în cazul unei agresări a Poloniei de către Rusia, Emmanuel Macron a datasigurări că o ”desfăşurare va fi pozibilă împotriva unei agresiuni şi dacă s-ar întâmpla ceea ce este cel mai rău”.

”Vreau să subliniez că, atunci când Rusia a decis acest război de agresiune împotriva Ucrainei, în februarie 2022, am putut, în cinci zile, să desfăşurăm trupe în România”, a amintit el.

Parisul şi Varşovia au încheiat un tratat în 1991, când Polonia a ieşit din blocul sovietic, după căderea Cortinei de Fier, însă mai puţin ambiţios.

În afară de apărare, cooperarea francezo-poloneză urmează să fie consolidată în sectoarele-cheie ale infrastrcuturilor şi energiei nucleare, în contextul în care Varşovia prevede să construiască mai multe centrale nucleare.

Donald Tusk a subliniat asupra unor ”garanţii de securitate reciproce”, în contextul în care Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori, a lansat un program de modernizare accelerată a armatei poloneze.

Polonia – în prezent foarte dependentă de Statele Unite în domeniul apărării – este profund zguduită de atmosfera de incertitudine generată de ambivalenţele lui Donald Trump faţă de Europa.

”Vom organiza execiţii comune ale armatelor noastre în lunile care vin”, a anunţat Emmanuel Macron.

Parisul speră să la o consolidare a coordonării militare şi diplomatice – în regiune – care să nu mai lase Statele Unite să domine dialogul cu Polonia.

Şeful statului francez a subliniat că-şi doreşte o ”cale de mijlooc”, ”a autonomiei strategice care să facă ca, în tot ceea ce este esenţial, noi vrem să fie european”, cooperând totodată cu ”aliaţii americani”.

CSO Voluntari, ultima semifinalistă a Ligii Naţionale

Serie A: AC Milan, 3-1 cu Bologna cu revenire de la 0-1