Energia nucleară își face loc în casele europenilor: bătrânul continent este divizat între promisiuni și riscuri

Discuțiile au fost amânate de neînțelegerile dintre Franța și Germania, dar țările UE au convenit să accelereze dezvoltarea „tehnologiilor cu emisii scăzute”, inclusiv a energiei nucleare, așa cum sa convenit la summitul COP28 anterior.

Apelul pentru recunoașterea energiei nucleare reflectă o schimbare de atitudine în Europa, unde sentimentul față de energia nucleară a fost în mare parte negativ de la dezastrul de la Fukushima din 2011.

Un grup de țări europene, împreună cu Franța, urmează să publice marți un document prin care solicită Bruxelles-ului să recunoască rolul cheie al energiei nucleare și să îl includă în noile propuneri de reglementare energetică a UE.

La o întâlnire de luni, Olanda și Franța au semnat un acord de consolidare a cooperării în domeniul energiei nucleare și au cerut sprijin instituțional pentru energia nucleară.

În ceea ce privește dezastrul de la Fukushima din Japonia, Italia și Lituania au respins imediat energia nucleară pentru generarea de electricitate, în timp ce Franța a fost totuși un susținător al energiei nucleare ca sursă cu emisii scăzute de carbon.

Cu toate acestea, întrucât Franța deține 56 de unități robuste din cele 163 de reactoare nucleare bine stabilite ale UE, Bulgaria, Italia, Croația, Finlanda, Ungaria și Polonia au cedat ambiției nucleare a Parisului.

content-image

Criza dintre Ucraina și Rusia aproape că a influențat viața economică și politică din Europa. Conflictul în curs apare în creșterea continuă a prețurilor la energie, pe măsură ce cererile depășesc oferta.

Europa a căutat energie alternativă de 964 de zile pe fundalul războiului în curs de desfășurare între Rusia și Ucraina. Confruntată cu problema rezervelor de energie din 2022 până în prezent, Europa îmbrățișează astăzi energia nucleară. Dar ce cred experții europeni? Cred ei că energia nucleară poate scoate bătrânul continent din criza energetică în siguranță și în mod independent?

Într-un comentariu pentru Azernews, consilier-șef, cercetător principal și expert în Asia Centrală, Caucaz și economia resurselor naturale, Laszlo Vasa, a clasificat integrarea UE în energia nucleară ca o încercare de a-și reduce dependența de importurile de energie, mai ales din Rusia.

„Războiul din Ucraina subliniază necesitatea utilizării energiei nucleare în Europa. Cantitățile lipsă de gaze naturale rusești pot fi înlocuite doar la un preț mai mare, iar securitatea aprovizionării nu este garantată. Cu toate acestea, în cazul energiei nucleare, alimentarea ar putea fi asigurată într-un mod sigur, eficient și curat.”

Cu toate acestea, merită să aruncăm continentul în riscurile energiei nucleare, având în vedere ceea ce a experimentat Japonia în urmă cu 13 ani la Fukushima?

Laszlo Vasa a fost optimist, în ciuda faptului că unele țări UE și-au exprimat dezacordul cu privire la semnul de bun venit al miniștrilor UE privind nuclearizarea. În răspunsul său la întrebarea despre posibilele riscuri ale integrării energiei nucleare pentru UE dacă Fukushima este trecută cu vederea, expertul a spus că aceasta depinde de modul în care este gestionat controlul siguranței. El a subliniat durabilitatea NP și curățenia acestuia în comparație cu combustibilii fosili.

„Energia nucleară este o tehnologie curată, durabilă și sigură. Riscul principal este gestionarea necorespunzătoare a acestor instalații. Cu toate acestea, acest risc poate fi controlat cu o supraveghere adecvată. Deci, întrebarea principală nu este care este riscul dacă avem instalații nucleare în Europa, ci ce se întâmplă dacă nu le avem? Putem vedea din exemplul deciziei greșite a Germaniei de a închide centralele nucleare: a provocat o poluare gravă și o creștere a ponderii fosilelor în mixul său energetic. În opinia mea, acest risc de incertitudine a aprovizionării cu energie este mult mai mare, iar consecințele sunt imprevizibile”, a spus el.

În prezent, țările UE se confruntă cu o întrebare serioasă: viață sau moarte. Da, deși energia nucleară este durabilă și ecologică, deșeurile sale radioactive pot reprezenta o amenințare serioasă pentru mediu de mii de ani. Uneori nevoile pot scăpa de impactul unui conflict și pot duce la un dezastru mai mare. Poate că dacă puterile europene și occidentale ar prezenta planuri și propuneri pentru a opri războiul din regiune, nu ar exista nicio îndoială despre riscurile imprevizibile în viitor…

Forțele ucrainene doboară 22 de drone kamikaze lansate de Rusia în ultimele ore

Ileana Botez (BVB): Ministerul Finanţelor a atras, în total, 38 de miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat