‘Eroul de la Nassiriya’. Nicolae Ciucă răspunde la acuzațiile generalului (r) Eugen Bădălan: ‘Absolut. Există un jurnal’

Întrebat dacă a existat acea aprobare pentru lupta din Nassiriya, pentru că generalul (r) Eugen Bădălan susţine contrariul, Ciucă a spus: „Absolut. Există o corespondenţă şi există un jurnal al acţiunilor militare care nu poate fi contestat. (…) Într-adevăr, la vremea respectivă, dumnealui era şeful Forţelor Terestre, doar că toate unităţile care executam misiuni în teatrele de operaţii eram subordonate Comandamentului operaţional întrunit şi doar comandantului Comandamentului operaţional întrunit ceream aprobări”.

Gen. (R) Eugen Bădălan, fost șef al Statului Major General al Armatei Române a făcut declarații surprinzătoare, în emisiunea lui Marius Tucă, despre cariera și ascensiunea politică a generalului Nicolae Ciucă.

Mitul „eroului de la Nassiriya”, demontat

În ceea ce privește rolul lui Ciucă în așa-numita Bătălie de la Nassiriya, Bădălan a respins categoric mitul acestuia, declarând că Ciucă nu a participat la luptă și că a refuzat să intervină fără aprobarea de la București. Fostul general a dezvăluit că povestea a fost exagerată de un reporter și că Ciucă nu și-a asumat un rol real în acea operațiune.

„Ciucă nu a fost la Nassiriya, nu a cerut nici măcar aprobarea de la București pentru a interveni. Este doar un mit creat de un reporter,” a declarat acesta.

Ciucă, creația politică a președintelui Iohannis

Generalul Eugen Bădălan și-a început intervenția amintind că îl cunoaște pe Nicolae Ciucă încă de pe vremea când acesta era student, apreciindu-i pregătirea militară, dar nu și pe cea de război. Cu toate acestea, Bădălan consideră că ascensiunea sa rapidă nu reflectă în totalitate calitățile necesare unui lider politic.

„Din punct de vedere militar, al misiunilor altele decât războiul, este un tip foarte bine pregătit. Dar este un tip care niciodată nu a putut să comunice liber foarte bine. În politică, el nu știe ce face,” a transmis Gen. Bădălan.

Un aspect central al discursului Gen. Bădălan a fost ideea că generalul Ciucă este, în opinia sa, un produs politic al președintelui Klaus Iohannis. Fostul șef al Armatei a subliniat că viitorul politic al lui Ciucă depinde exclusiv de președintele Iohannis și că liberalii îl vor elimina de pe scena politică după încheierea mandatului acestuia.

„Ciucă este creația politică a președintelui Iohannis. În ziua în care Iohannis părăsește Cotroceniul, Ciucă va ieși din politică. Nu va ieși că vrea el, îl vor da liberalii afară,” a continuat acesta.

General la conducerea statului, o idee inacceptabilă

Bădălan a exprimat o opoziție fermă față de ideea ca un general să conducă un stat democratic, referindu-se la o posibilă candidatură a lui Ciucă la funcția de președinte. În viziunea sa, un stat condus de un general ar risca să devină o dictatură militară.

„O democrație nu își poate alege ca șef al statului un general. Dacă România este o democrație, Ciucă nu va intra nici măcar în turul II. Generalii trebuie să conducă războaie, nu state,” a mai spus el.

 

 

Prahova: Fiul cunoscutului interlop Austrianu, reţinut într-un dosar de camătă, înşelăciune şi conducere cu permisul suspendat

Cetățean american, condamnat în Rusia pentru că a încercat să-și răpească propriul fiu