Escaladarea Liban-Israel se apropie de un „război în toată regula”, afirmă şeful politicii externe a UE, Josep Borrell / Franţa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind Libanul

Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene, a declarat luni că Libanul şi Israelul sunt în pragul unui „război în toată regula”, după ce loviturile israeliene au ucis luni aproape 500 de persoane. Franţa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind Libanul, relatează France24.

„Această situaţie este extrem de periculoasă şi îngrijorătoare. Pot spune că suntem aproape într-un război în toată regula”, a declarat luni reporterilor Josep Borrell, şeful politicii externe a Uniunii Europene.

”Dacă aceasta nu este o situaţie de război, nu ştiu cum aţi putea să o numiţi”, a spus el, citând numărul tot mai mare de victime civile şi intensitatea loviturilor militare.

Borrell a declarat că eforturile de reducere a tensiunilor sunt în curs de desfăşurare, dar cele mai mari temeri ale Europei cu privire la o revărsare devin realitate. El a spus că civilii plătesc un preţ ridicat şi că sunt necesare toate eforturile diplomatice pentru a preveni un război în toată regula.

”Aici, la New York, este momentul să facem acest lucru. Toată lumea trebuie să îşi pună la dispoziţie toate capacităţile pentru a opri această cale către război”, a spus el.

Franţa solicită o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU privind LibanulFranţa a solicitat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre Liban, după ce Israelul a lansat un atac transfrontalier major după aproape un an de confruntări cu Hezbollah, susţinut de Iran.

„Am solicitat organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate privind Libanul în această săptămână”, a declarat luni ministrul francez de externe Jean-Noel Barrot în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, făcând apel la toate părţile să «evite o conflagraţie regională care ar fi devastatoare pentru toată lumea», în special pentru civili.

Generalul-maior Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, nu a dorit să spună câte forţe suplimentare vor fi desfăşurate sau ce sarcini vor avea acestea. Statele Unite au în prezent aproximativ 40 000 de soldaţi în regiune.

„Având în vedere creşterea tensiunii în Orientul Mijlociu şi din prudenţă, trimitem un număr mic de militari americani suplimentari pentru a spori forţele noastre care se află deja în regiune”, a declarat Ryder. „Dar, din motive de securitate operaţională, nu voi comenta sau oferi detalii”.

Mihaela Neagu: ‘În România nu există cerere de melasă și borhot’

Declin al preţurilor petrolului luni, din cauza activităţilor economice dezamăgitoare din zona euro