Eșecul Ursulei von der Leyen: a promis că scapă Europa de dependența Rusiei, dar nu a reușit acest lucru / A făcut o nouă promisiune

„În două săptămâni, vom prezenta o foaie de parcurs cu măsuri concrete pentru eliminarea tuturor importurilor de combustibili fosili ruși și pentru a nu mai depinde o putere ostilă pentru nevoile noastre energetice”, a declarat von der Leyen la summitul despre viitorul securității energetice de la Londra, summit la care a participat și premierul britanic Keir Starmer.

Prezentarea acestei foi de parcurs fusese deja amânată de două ori, întârziere pe care comisarul european pentru Energie și Locuințe, Dan Jorgensen, a atribuit-o dificultăţii de a pune capăt dependenței UE de combustibilii fosili ruși până în 2027, deoarece „dacă ar fi fost ușor, s-ar fi realizat acum trei ani”.

Eforturi constante

În acest sens, președinta Comisiei Europene a evidențiat eforturile pe care blocul le-a depus pentru a-și reduce importurile de gaze din Rusia de la 45% în 2022 la 18% în prezent.

„Am trecut de la unul din cinci barili de petrol la unul din cincizeci, o reducere de zece ori, și am încetat să mai importăm cărbune din Rusia.

Pe scurt, am redus finanțarea economiei de război a Rusiei și ne-am consolidat securitatea energetică”, a explicat el, referindu-se la o reducere la care asociațiile energetice ale UE au contribuit direct la diversificarea aprovizionării datorită partenerilor precum Statele Unite, Republica Coreea și Norvegia, Japonia.

„Aceste parteneriate energetice, inclusiv importurile de GNL din Statele Unite, rămân de importanță strategică pentru Uniunea Europeană”, a subliniat el.

De asemenea, premierul britanic a subliniat necesitatea cooperării energetice pentru a se asigura „că energia nu este o sursă de vulnerabilitate, ci de forță” și pentru a proteja toate acele familii și afaceri care „au plătit prețul militarizării energiei de către Rusia”.

„Putin- dictator”

„Plătim prețul pentru mulți ani de expunere pe piețele internaționale de combustibili fosili, lăsând economia vulnerabilă în fața capriciilor dictatorilor precum Putin”, a deplâns Starmer, apărând determinarea actuală de a aborda problema „într-o lume mai incertă” în care nu intenționează să stea „să stea cu braţele încrucişate”, ci să facă „un pas înainte”.

‘Accesul liber la mare și plajă a devenit, în multe zone, aproape imposibil!’. Ce pregătesc primăriile de pe litoral pentru rezolva mai multe probleme grave

Europarlamentarul Virgil Popescu: UE investeşte în cercetare pentru a dezvolta energia nucleară