Ești urmărit în secret de iPhone-ul tău. Trei setări la care trebuie să fii extrem de atent

Companiile profită de setările smartphone-ului Apple pentru a avea acces la site-urile web pe care le utilizați, unde călătoriți și locurile pe care le vizitați, creând un profil de utilizatori care poate fi vândut doritorilor care oferă cei mai mulți bani. Aceste practici sunt legale, deoarece companiile din spatele aplicațiilor vă oferă posibilitatea de a alege să vă înscrieți sau să renunțați făcând clic pe câteva meniuri de pe smartphone, dar majoritatea utilizatorilor nu știu ce să caute.

Aplicațiile profită de setările iPhone pentru a urmări utilizatorii, dar există modalități de a dezactiva opțiunile.

1. ‘Spionii’ publicitari

Nu este deloc o idee bună că dezvoltatorii să știe ce faci în aplicațiile lor. Ei au creat tactici pentru a vă urmări pe site-uri web și în timp ce sunteți în mișcare cu telefonul, luând fragmente de informații pentru a crea un profil detaliat al dumneavoastră. Acest lucru permite o publicitate personalizată – și mulți împărtășesc sau vând aceste informații altor companii.

Trebuie să modificați acest lucru în funcție de aplicație. Puteți respinge solicitarea atunci când apare prima dată. Dacă nu, atunci accesați Setări > Confidențialitate și securitate > Urmărire pentru a bloca aplicațiile și pentru a le opri să mai solicite permisiunea de a vă accesa datele.

Dacă dezactivați opțiunea veți vedea mai puține reclame de la marii retaileri precum Facebook sau Amazon, dar ați blocat o sursă de date care îi face pe dezvoltator înfricoșător de capabili să știe cine sunteți și ce vă place.

2. Destinații preferate

iPhone-ul tău urmărește locurile pe care le vizitezi cel mai mult. Apple a spus că acest lucru ajută la o călătorie cât mai rapidă către locurile preferate și la recomandările pentru hărți inteligente. Acesta este motivul pentru care vedeți în Maps recomandări despre unde să mergețila anumite momente ale zilei. Totul se bazează pe tiparele tale.

Pentru a renunța și a șterge datele existente, accesați Setări > Confidențialitate și securitate > Servicii de localizare > Servicii de sistem > Locații preferate.

Dacă dezactivezi opțiunea, rezultatele căutarilor tale vor fi mai puțin direcționate și specifice comportamentului tău anterior. Când cauți cafenea, de exemplu, lanțul tău preferat nu va mai apărea primul, iar la sfârșitul unei zile lungi de birou, casa ta nu va fi prima destinație sugerată.

3. Urmărirea locației

Potrivit Apple, „serviciile de localizare utilizează senzorii telefonului, inclusiv GPS și Bluetooth (acolo unde acestea sunt disponibile), împreună cu hotspot-ul Wi-Fi și locațiile turnului celular pentru a determina locația dispozitivului dvs.”.

Un studiu din 2022 a constatat că Apple a colectat date despre clienții săi în timp ce aceștia își folosesc aplicațiile, chiar și atunci când au dezactivat partajarea datelor.

Descoperirea a fost făcută de doi dezvoltatori care au descoperit că gigantul tehnologic vă înregistrează fiecare mișcare în propriile aplicații preinstalate App Store, Apple Music, Apple TV, Cărți și Acțiuni.

Studiul a avut loc la puțin peste un an după ce Apple și-a lansat controversatul control al confidențialității care impunea utilizatorilor de iPhone să acorde permisiunea ca aplicațiile să își urmărească activitatea în scopuri publicitare, ceea ce a lovit în veniturile multor companii și dezvoltatori care se bazau pe publicitate .

Folosește-ți discernământul. Unele aplicații, precum apelarea serviciilor de urgență, au nevoie de acces complet la locație. Dar ultimul joc pe care l-ai descoperit nu are nevoie de locația ta. Multe aplicații se află la intersecția acestor două exemple așa că gândește-te bine dacă o aplicație chiar are nevoie de datele pe care le colectează.

Puteți oricând să acordați din nou permisiuni aplicațiilor, după ce le-ați blocat. Pentru a modifica urmărirea locației, accesați Setări > Confidențialitate și securitate > Servicii de localizare. De aici, puteți dezactiva urmărirea locației pe întregul iPhone sau puteți acorda anumitor aplicații în care aveți încredere permisiunea de a vă urmări unde vă aflați la anumite momente.

Vești proaste pentru bucureșteni! Sute de blocuri din sectoarele 3, 4 și 6 vor rămâne fără apă caldă și căldură

Începe dezastrul în spitale: Un instrument AI prescrie tratamente false pacienților