Eturia: Aproape 12.000 de turişti români au vizitat Malaezia în 2024, în creştere cu 31%. Creşterea a fost generată în parte şi de scumpirea semnificativă a vacanţelor pe litoralul Turciei

#image_title

Un număr de 11.830 de turişti români au vizitat Malaezia în 2024, în creştere cu 31% faţă de cele 9.029 de sosiri din anul 2023, arată touroperatorul Eturia, specializat pe destinaţii exotice, care citează datele oficiale ale Oficiului de Turism al Malaeziei. Majoritatea turiştilor români aleg pachete de opt zile, cu un buget mediu de aproximativ 1.200 dolari/persoană, fără a include costurile de zbor. De asemenea, preţurile pornesc de la 4.100 de euro/persoană pentru 15 nopţi de cazare, cu transferuri, tururi şi vizite incluse.

”Malaezia devine una dintre revelaţiile turistice ale ultimilor ani pentru români. Numărul călătoriilor a crescut spectaculos, iar anul 2025 confirmă trendul: tot mai mulţi turişti aleg experienţe exotice, circuite prin junglă şi oraşe vibrante în locul clasicelor vacanţe la plajă. Datele oficiale ale Oficiului de Turism al Malaeziei arată un avans major în ultimii trei ani. În luna ianuarie a anului trecut s-au înregistrat cele mai multe sosiri din istorie -1.665 turişti, iar în prima jumătate a anului au fost înregistrate 6.212 sosiri, cu 72% mai multe decât totalul din 2022, procent ce reprezintă 69% din totalul sosirilor din 2023. Analizând şi a doua jumătate a anului 2024 (iulie – decembrie) statisticile arată 5.618 sosiri, pe locul al doilea în clasamentele istorice”, arată compania.

Astfel, numărul turiştilor români care au vizitat Malaezia a crescut de la 3.615 în 2022 la 9.029 în 2023 şi la 11.830 sosiri turişti români în 2024.

Pe de altă parte, în primele cinci luni ale anului 2025 s-au înregistrat 5.644 sosiri, aceste luni sunt clasate în top 3 cele mai bune din istorie.

„Creşterea semnificativă a numărului de turişti români care aleg Malaezia în ultimii ani confirmă potenţialul extraordinar al pieţei din România pentru destinaţia noastră. Parteneriatul de lungă durată cu Eturia, care promovează atracţiile noastre diverse, a avut un rol esenţial în facilitarea accesului turiştilor români la experienţe autentice şi sigure pe întreg teritoriul Malaeziei. Suntem convinşi că această colaborare va continua să contribuie la consolidarea relaţiilor bilaterale şi la descoperirea de către tot mai mulţi români a bogăţiei culturale şi naturale a Malaeziei”, menţionează Çağrı Sağlık, marketing manager la Tourism Malaysia, biroul din Istanbul.

În perioada ianuarie – iunie 2025, Eturia a înregistrat o creştere de 28% a cererilor pentru vacanţele în Malaezia, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

”Această evoluţie reflectă un interes tot mai mare al turiştilor români pentru destinaţii exotice complexe, în contextul în care serviciile sunt din ce în ce mai diversificate şi avantajoase. Majoritatea turiştilor români aleg pachete de opt zile, cu un buget mediu de aproximativ 1.200 dolari/persoană, fără a include costurile de zbor. Sejururile sunt împărţite între descoperire şi relaxare, iar perioada iunie–septembrie câştigă teren în preferinţele românilor. Cuplurile şi familiile domină cererea. Profilul călătorului român este tot mai sofisticat, orientat spre destinaţii sigure, confortabile şi spectaculoase”, precizează compania.

Dacă în urmă cu câţiva ani lunile decembrie şi ianuarie atrăgeau cei mai mulţi turişti români în Malaezia, contextul economic a inversat tendinţele. Scumpirea semnificativă a vacanţelor pe litoralul Turciei a dus la o reorientare a turiştilor către alte variante accesibile, spun reprezentanţii Eturia.

”Kuala Lumpur domină, dar românii preferă şi Langkawi, Borneo şi Malacca. Capitala Malaeziei rămâne cel mai vizitat loc, însă românii încep să exploreze şi insulele exotice – Langkawi, Kota Kinabalu şi zonele de graniţă cu Singapore devin tot mai populare. Aventura în junglă, snorkelingul şi shopping-ul sunt în topul preferinţelor”, spun ei.

”În cazul Malaeziei, plaja e doar începutul. Nu mai puţin de 65% dintre pachetele vândute de Eturia sunt circuite, fie clasice, fie în combinaţie cu alte ţări vecine. Doar 35% sunt sejururi de relaxare. Turistul român caută experienţe variate şi alege hoteluri de 4–5 stele în 80% din cazuri, în timp ce 20% aleg cazare individuală de tip aparthotel sau cazări locale. Climatul tropical rămâne un atu major al Malaeziei, iar vacanţele de tip ”mare, soare, nisip” continuă să fie principalul motiv pentru care românii aleg această destinaţie,“ declară Raluca Barbu, chief marketing officer Eturia.

Pentru această destinaţie, produsul cel mai căutat este circuitul în Parcurile Naţionale din Malaezia (Taman Negara, Cameron Highlands, Belum, Kota Kinabalu, Sandakan, Insula Selingan, Sepilok, Sukau), alături de Borneo. Preţurile pornesc de la 4.100 de euro/persoană pentru 15 nopţi de cazare, cu transferuri, tururi şi vizite incluse. De asemenea, pe acest tip de circuit, turiştii beneficiază de serviciile unui ghid local.

Eturia precizează că acţionează ca reprezentant oficial al autorităţii de turism a Malaeziei pe piaţa din România.

„Prin parteneriatul nostru direct cu autorităţile malaeziene şi pasiunea pentru experienţele autentice, am reuşit să aducem în atenţia publicului bogăţia naturală şi culturală a acestei ţări fascinante. Ne bucurăm să vedem cum piaţa din România reacţionează tot mai entuziast la aceste propuneri”, declara Raluca Barbu, chief marketing officer Eturia, care vorbeşte de un interes în creştere pentru circuite complexe şi pentru descoperirea unor zone mai puţin cunoscute.

 

Un pasager a fost arestat la aterizarea în Scoţia de poliţia antiteroristă după ce a perturbat un zbor spunând că are o bombă şi strigând „Moarte lui Trump” – VIDEO

Apa Nova Bucureşti achită dividende în valoare de peste 19,5 milioane de lei către Primăria Capitalei