Europa ar urma să aibă un ‘Vatican musulman’. Unde va fi amplasat cel mai mic stat de pe continent

Albania intenționează să înființeze un microstat suveran musulman, sub conducerea sectei Sufi Bektashi, cunoscută pentru promovarea „armoniei religioase și dialogului”, a declarat prim-ministrul Edi Rama.

Enclava, similară cu Vaticanul, va fi situată în Tirana și va servi drept centru politic pentru musulmanii Bektashi, care reprezintă a patra cea mai mare comunitate religioasă din țară, informează AFP, citată de Mediafax.

Ordinea Bektashi, fondată în secolul al XIII-lea în Imperiul Otoman, este recunoscută ca fiind o ramură tolerantă a Islamului, deschisă către alte religii și filozofii. După interzicerea în Turcia, la începutul secolului XX, liderii Bektashi s-au relocat în Albania.

„Inspirăm transformarea Centrului Bektashi din Tirana într-un stat suveran, un nou centru de moderare, toleranță și conviețuire pașnică”, a afirmat Rama la Națiunile Unite.

Aproximativ 10% din populația musulmană a Albaniei este formată din Bektashi, conform recensământului din 2023.

Cetățenia noului stat va fi limitată la membri ai clerului și cei implicați în administrația de stat, iar guvernul va fi condus de liderul Bektashi și de un consiliu responsabil de funcționarea religioasă și administrativă.

 

 

Accident grav între o mașină și o căruță: Un bărbat a murit, trei copii sunt răniți

Jannik Sinner rămâne lider în clasamentul ATP. Niciun român în cei mai buni 200 de jucători de tenis