”În toată această incertitudine şi vulnerabilitate, există şi un timp al oportunităţilor pentru Europa”, a spus Kazaks, prezent la reuniunile de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale de la Washington.
El a subliniat că este momentul ca Europa să îşi asume pe deplin rolul de superputere economică şi să devină o forţă politică şi geopolitică completă. Pentru aceasta, însă, este nevoie de decizii majore amânate după criza financiară globală, precum crearea unei uniuni a pieţelor de capital, a unei uniuni fiscale şi aprofundarea pieţei unice în domeniul serviciilor.
”Este nevoie de voinţă politică şi de curaj pentru a lua aceste decizii, pentru a întări economia europeană şi a-şi afirma locul în lume”, a afirmat Kazaks.
Întrebat ce înseamnă incertitudinea legată de tarife pentru Banca Centrală Europeană, Kazaks a declarat că deciziile de politică monetară vor fi luate „de la o şedinţă la alta, tocmai din cauza vizibilităţii extrem de reduse”.
”Această incertitudine este foarte dificilă şi creează o vulnerabilitate majoră pentru economia globală”, a avertizat el. Kazaks a adăugat că pieţele financiare trebuie monitorizate cu atenţie pentru a observa eventuale schimbări bruşte de sentiment. ”Până acum, situaţia este relativ ordonată… nu am văzut creşteri dramatice ale primelor de risc, dar incertitudinea la nivel macroeconomic rămâne foarte ridicată.”
El a menţionat că incertitudinea este agravată de deciziile politice, de climatul politic internaţional şi, în special, de războiul tarifar în desfăşurare. Deşi tarifele impuse de preşedintele american Donald Trump la începutul lunii aprilie, precum şi contramăsurile Uniunii Europene, au fost suspendate pentru 90 de zile, până în iulie, persistă îngrijorări privind impactul lor asupra creşterii economice regionale şi globale după expirarea acestei perioade.
FMI a revizuit în scădere prognoza privind creşterea economiei americane în 2025, estimând un avans de 1,8%, cu 0,9 puncte procentuale mai puţin decât în prognoza din ianuarie. Fondul a redus şi estimarea privind creşterea economică globală, la 2,8% pentru acest an, în scădere cu 0,5 puncte procentuale.
Pentru zona euro, FMI anticipează o creştere de doar 0,8% în 2025, cu o uşoară redresare la 1,2% în 2026. Kazaks a apreciat că prognozele FMI sunt, de fapt, ”optimiste”, iar riscul unei recesiuni globale ”nu este deloc de neglijat”.