În urma demersurilor făcute de COTAR, DNA a deschis un dosar penal pentru evaziune fiscală, în decembrie 2024, în care sunt cercetate șase persoane pentru înfiinţarea a zece societăţi comerciale de transport alternativ prin care au încasat venituri nedeclarate, fără să plătească taxe și impozite către statul român. Prejudiciul calculat de procurori depășește 1 milion de euro. Acțiunea DNA a pornit de la explicațiile pe care reprezentanții COTAR le-au oferit autorităților și în urma cărora ANAF a făcut plângere la DNA.
COTAR a transmis periodic, în ultimii 10 ani, informări către autoritățile statului, în legătură cu neregulile din domeniul transportului alternativ, dar anchetele s-au deschis târziu. Reprezentanții COTAR au avut mai multe întâlniri cu ANAF, pentru a descrie mecanismele prin care se fac aceste fraude. Astfel s-a ajuns la anchete, în mai multe dosare de fraudă fiscală.
„Noi am explicat cum șoferilor li se plătesc salariile fără documente legale, în parcări, la mica înțelegere, în fiecare lună, pentru că șoferii nu sunt angajați cu forme legale. De când UBER și BOLT au decis să lucreze doar cu firme, nu direct cu șoferii, s-a creat acest mecanism prin care unii deschid zeci de firme, apoi le închid, pe bandă rulantă, pentru a se pierde urma banilor. Firmele de taxi nu pot face așa ceva, pentru că în taximetrie trebuie să reînnoiești autorizațiile. Doar în transport alternativ se poate. Așa pot face evaziune fiscală patronii acestor firme, iar pe de altă parte, UBER și BOLT primesc 25% din încasările acestora, le transferă în afara țării, apoi reîntorc 75% la firmele din țară, bani din care se fac plăți fără a se plăti taxe și impozite la stat”, explică, Vasile Ștefănescu, președintele COTAR.
10 firme de ridesharing cercetate
ANAF și DNA au constatat că cele 10 firme de ridesharing cercetate în dosar au angajat, fără documente legale, peste 1.000 de şoferi. Trei dintre administratorii firmelor au fost reţinuţi, în luna decembrie 2024, alţi trei fiind plasaţi sub control judiciar, în cauză desfăşurându-se și acte de urmărire penală faţă de alte opt persoane. Luna trecută, DNA a făcut percheziţii în acest dosar în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Teleorman.
COTAR a tras foarte multe semnale de alarmă, începând din anul 2014, cu privire la evaziunea fiscală pe care o fac firmele cu acest obiect de activitate. Săptămâna aceasta au apărut și primele arestări pentru trafic de influență. Două persoane au încercat să profite de situație și s-au oferit să-l ajute pe unul dintre patronii cercetații de DNA să scape de dosar, pentru suma de 500.000 de euro, dar s-au ales cu flagrant, fiind arestați, după ce au luat prima tranșă de 50.000 de euro.
Traficul de influență ar fi fost în beneficiul lui Nicu Mihai Goangă, unul dintre cei urmăriți pentru evaziune fiscală în formă continuată, prin coordonarea unor societăți cu activitate de transport alternativ de persoane.
În timp ce transportul alternativ se zbate între dosare penale, discriminările sunt menținute în continuare pentru taximetriști, iar Consiliul Concurenței nu le observă. COTAR a cerut o rezolvare a problemei concurenței neloiale, de mai multe ori, în ultimii ani, însă răspunsul primit de fiecare dată a fost în favoarea firmelor de transport alternativ, deși este evident avantajul oferit de legislație pentru acestea, în defavoarea taximetriei, pentru activități similare de transport persoane.
COTAR a cerut, permanent, condiții egale de funcționare a transportului alternativ și a taximetriei, arătând că este vorba despre aceeași activitate de transport de persoane – așa cum au făcut-o mai multe tribunale ale unor țări și Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În negocierile cu Ministerul Transporturilor, COTAR a cerut drepturi egale cu cele ale firmelor de transport alternativ, cele mai recente negocieri fiind la finalul anului trecut.
COTAR amintește că orice activitate economică desfășurată pe teritoriul României trebuie să fie impozitată și fiscalizată în România, așa cum este normal într-o țară civilizată. Vrem să fim bine înțeleși: nu avem nimic împotriva niciunei platforme și nici împotriva digitalizării, dar platforma nu face transport de persoane, ci firmele de transport alternativ. Fiind vorba despre activitatea de taximetrie, nu este normal să existe reguli diferite în privința celor două activități similare.
Taxele și impozitele pe care le plătesc firmele cu același tip de activitate trebuie să fie aceleași. De asemenea, condițiile prevăzute de lege pentru desfășurarea acestor activități similare trebuie să fie aceleași. COTAR a cerut modificarea legislației, astfel încât să se acorde un număr egal de licențe de taxi și copii conforme pentru transport alternativ; același tip de aparatură pentru taxare, cu principii transparente pentru clienți; același mod de stabilire a prețului unei călătorii, eliminându-se tariful dinamic – acesta fiind doar o metodă prin care clientul este păcălit de firmele de transport alternativ, pentru a i se lua mai mulți bani pentru o cursă, transmite COTAR într-un comunicat.
COTAR a cerut modificarea legislației, astfel încât toate firmele care fac același tip de transport de persoane să dețină autoturismele în patrimoniul propriu și să fie eliminate contractele de comodat oneroase care se practică acum în transportul alternativ, astfel încât să se poată garanta siguranța în trafic și siguranța clienților, iar mașinile să nu fie mai vechi de 10 ani, astfel încât să se asigure siguranța clienților și protecția mediului. Este necesară eliminarea discriminărilor, pentru a se respecta principiile unei concurențe loiale.