EXIT-POLL – Situație incredibilă la parlamentarele anticipate din Bulgaria, majoritatea pare din nou imposibilă

Potrivit celor două agenţii, noul peisaj politic în prezent indică faptul că în cea de-a 51-a Adunare Naţională a Bulgariei vor intra deputaţi din nouă partide.

Potrivit exit-pollului Agenţiei Trend, GERB-SDS a câştigat scrutinul cu 26,1% din voturi. Pe locul al doilease clasează coaliţia „Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată” (PP-DB) cu 14,3%, urmată de „Renaştere” – 13,6%.

„Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – Nou început” câştigă 9,6% din voturi, urmată de Alianţa pentru Drepturi şi Libertăţi – 7,7%, „BSP – Stânga Unită” – 7,6%, „Există un Astfel de Popor” – 6,8%.

Aproape de pragul de 4% pentru a intra în noul legislativ se află două partide – „Măreţie” – 4,1% şi MECI („Moralitate-Unitate-Onoare”) cu 4,0%.

Opţiunea „Nu susţin pe nimeni” a fost preferată de 2,8% dintre alegători.

Potrivit exit-pollului Agenţiei Gallup, GERB-SDS este prima forţă politică şi a câştigat scrutinul cu 25,1% din voturi. Al doilea loc este ocupat de PP-DB cu 15,4%. Pe locul al treilea se află „Renaştere” cu 13,8%, urmat de „BSP – Stânga Unită” – 8,1%, „Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi – Nou început” – 7,7% şi Alianţa pentru Drepturi şi Libertăţi – 7,3%. „Există un Astfel de Popor” a fost votat de 6,8% dintre alegători.

Şi în opinia agenţiei Gallup, două partide se află foarte aproape de intrarea în noul parlament – „Măreţie” cu 4,7% şi MECI („Moralitate-Unitate-Onoare”) cu 4,1%.

Bulgaria a organizat duminică al şaptelea scrutin parlamentar anticipat din ultimii patru ani, în încercarea de a ieşi din impasul politic. Din 2020 şi de la protestele anticorupţie la adresa guvernului de coaliţie condus de partidul de centru-dreapta Gerb al fostului prim-ministru Boïko Borissov, ţara a fost afectată de o instabilitate politică profundă.

GERB, în prezent cel mai mare partid din Adunarea Naţională, formaţiunea reformistă Continuăm Schimbarea (PP) şi micul partid parlamentar ITN au eşuat pe rând în tentativa de a forma o coaliţie stabilă în urma alegerilor de pe 8 iunie, încheiate neconcludent.

Scrutinul din iunie a fost declanşat de prăbuşirea în martie a unei coaliţii compuse din GERB şi PP. Ambele partide sunt pro-UE şi pentru economia de piaţă, dar au fost implicate în dispute persistente şi rivalităţi personale.

Bulgaria are mare nevoie de o perioadă de guvernare stabilă pentru a creşte atragerea de fonduri europene pentru refacerea infrastructurii.

Blocajul politic afectează de asemenea planurile de aderare a ţării la zona euro şi de includere deplină în spaţiul Schengen.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Premierul Georgiei respinge acuzațiile de fraudare a scrutinului electoral

Candidaţi ai opoziţiei din Georgia renunţă la mandate în semn de protest faţă de victoria partidului de guvernământ