Expert Forum: Schimbarea Legii 208/2015 se face pentru un singur om

content-image

”Desigur, e urgent și nu pentru un singur om. Pentru că ”unor cetățeni” (respectiv președintele pe final de mandat) le este pe nedrept interzis dreptul de a fi aleși. Întrucât următoarea dată în care alegerile parlamentare vor pica în același an cu cele prezidențiale va fi peste fix 20 de ani, este o urgență atât pentru președintele în funcție azi, cât și pentru toți următorii președinți, din 20 în 20 de ani, cât timp mandatul președintelui va rămâne de 5 ani, iar al parlamentarilor de 4.

Desigur, e și o extindere a drepturilor de a fi ales. Pentru un singur om la fiecare două decenii, președintele în funcție, care va putea în mod excepțional să candideze ca independent pe listele unui partid. Nimeni altcineva, în afară de președintele în funcție pe final de mandat, nu va putea în continuare să candideze ca independent pe listele unui partid.

Inițiatorii menționează recomandările Comisiei de la Veneția, când fac referire la extinderea drepturilor electorale. Pe de altă parte, Comisia de la Veneția recomandă și că ”ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutin- ele pot fi întotdeauna îmbunătăţite – ci modificarea lor frecventă sau cu puţin timp (cel puţin un an) înainte de alegeri. Chiar în absenţa unei intenţii de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic.” În mod curios, parlamentarii nu consideră niciodată că extinderea drepturilor în anul alegerilor ar fi permisă de Comisia de la Veneția când e vorba de extinderea drepturilor cetățeanului obișnuit de a vota – de pildă, reintroducând votul în două tururi la locale -, ci doar când vine vorba de dreptul cetățeanului Iohannis de a se alege.

Dacă președintele ar vrea și el să aibă aceleași drepturi ca orice om de rând, soluția ar fi simplă: poate demisiona din timp și candida, ca independent sau membru de partid, exact ca orice cetățean. Își poate demonstra pe forțe proprii popularitatea, își poate face campanie fără să se folosească de funcția și resursele de președinte. Dar asta ar însemna să concureze fără garanția de a câștiga, o încălcare gravă a drepturilor președintelui de a fi mai presus de ceilalți cetățeni de rând.”, mai spun ei

Sursa: www.stiripesurse.ro

Europa va ajuta Ucraina să ţină „lumina aprinsă” în această iarnă

ANPC suspendă activitatea a 13 magazine Auchan, Lidl, Mega, Profi și Carrefour din București – Vindeau țigări minorilor