Expertă ONU: ‘Nimeni nu este la adăpost de represiune în Rusia’

Situaţia „s-a agravat considerabil de la raportul meu de anul trecut, iar ţara este acum condusă de un sistem de frică şi pedeapsă supervizat de stat, care recurge la tortură în deplină impunitate”, a declarat Raportoarea specială a ONU pentru situaţia drepturilor omului în Rusia, Mariana Katzarova, într-o conferinţă de presă.

Ea şi-a prezentat noul raport, care va fi discutat marţi în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului la Geneva.

Reluând cifrele deja menţionate la începutul lunii august de un grup de experţi ONU, raportoarea, mandatată de Consiliul pentru drepturile omului, dar care nu vorbeşte în numele organizaţiei, a declarat că în prezent există „peste 1.300 de deţinuţi politici” în închisorile din Rusia.

„Mulţi dintre ei sunt torturaţi sau condiţiile lor de detenţie echivalează cu tortura şi relele tratamente”, a denunţat Katzarova, potrivit căreia „moartea lui Aleksei Navalnîi în februarie, în timp ce se afla în custodia statului, nu este decât un exemplu printre altele de tratament brutal rezervat opoziţiei”.

„Represiunea s-a intensificat de anul trecut”, a rezumat raportoarea, care nu a fost autorizată să viziteze Rusia. Apărători ai drepturilor omului, jurnalişti şi personalităţi politice sunt „persecutaţi şi încarceraţi în număr tot mai mare”, a menţionat ea.

„Violenţa poliţiei este tolerată. Arestările şi detenţiile arbitrare sunt generalizate. Condiţiile de detenţie se agravează odată cu creşterea numărului de cazuri de trimiteri la carceră şi de moarte în detenţie în special în rândul deţinuţilor politici”, a afirmat Katzarova.

Ea a punctat „supravegherea în masă pe internet”, ceea ce demonstrează că „autorităţile ruse vânează nu doar fizic disidenţii, opozanţii faţă de război şi apărătorii drepturilor omului, ci şi prin intermediul internetului”, astfel încât „nimeni nu este la adăpost”.

Katzarova a explicat că raportului său are ca element central „încălcarea drepturilor civile şi politice, în special în legătură cu disidenţa împotriva războiului, pe care autorităţile ruse au încercat să o reducă la tăcere”.

Raportoarea a subliniat de asemenea legătura între „agresiunea” rusă lansată în februarie 2022 în Ucraina şi „represiunea” în Rusia.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Ministrul Mediului: Am chemat toate asociaţiile de vânători cărora le-am comunicat foarte ferm că, dacă tot trebuie să împuşcăm 426 de urşi anul acesta, să începem cu urşii-problemă, cu urşii care umblă prin gospodării, să începem cu urşii agresivi

Tragedie maritimă: 30 de cadavre descoperite în Oceanul Atlantic