Exxon Mobil și compania energetică de stat azeră SOCAR, acord prin care acceptă să exploreze producția terestră de petrol și gaze din Azerbaidjan

Producția Azerbaidjanului se bazează în principal pe câmpurile petroliere mature din Marea Caspică, iar țara își propune să își mențină producția de petrol la aproximativ 582.000 de barili pe zi în următorii cinci ani, cu investiții din partea companiilor energetice occidentale.

La conferința Baku Energy Week, SOCAR și Exxon au semnat un memorandum de înțelegere pentru explorarea, dezvoltarea și producția de rezerve neconvenționale de petrol onshore în Azerbaidjan.

Experiența Exxon în dezvoltarea petrolului neconvențional ar putea ajuta Azerbaidjanul să își sporească producția onshore, care reprezintă în prezent doar 5% din producția totală de petrol a țării, și să deschidă un nou capitol în industria sa petrolieră.

Resursele neconvenționale de petrol și gaze se referă adesea la hidrocarburi prinse în roci poroase, necesitând tehnologii specializate de extracție, cum ar fi fracturarea hidraulică.

„În anii următori, vom putea discuta despre dimensiunea potențială a resursei și despre cum ar putea arăta aspectele economice”, a declarat John Ardill, vicepreședinte Exxon pentru explorare globală.

Arzu Javadova, vicepreședinte pentru geologie la SOCAR, a declarat că acordul s-a concentrat pe evaluarea opțiunilor pentru proiect și că firmele nu intenționează să foreze puțuri de explorare în această etapă.

Exxon deține deja participații la cel mai mare proiect de dezvoltare petrolieră din Azerbaidjan, Azeri-Chirag-Gunashli, și la conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transportă țiței caspic în Turcia și mai departe în Europa.

Separat, SOCAR urmează să anunțe marți vânzarea participațiilor în câmpurile petroliere și gaziere offshore Karabakh și Ashrafi-Dan Ulduzu-Aypara către BP, BP urmând să devină operatorul proiectului de dezvoltare Karabakh, potrivit a trei surse familiarizate cu situația.

Anul trecut, BP a semnat un memorandum de înțelegere cu SOCAR privind o posibilă aderare la aceste două proiecte.

SOCAR a avut anterior un contract cu Equinor din Norvegia pentru zăcămintele Karabakh și Ashrafi-Dan Ulduzu-Aypara, dar Equinor a decis să se retragă din proiect în 2017, deoarece s-a concentrat din nou pe activele de bază.

Azerbaidjanul intenționează să crească exporturile de gaze naturale cu 8 miliarde de metri cubi până în 2030, a declarat președintele Ilham Aliyev la conferința de luni. Azerbaidjanul a exportat 25 miliarde de metri cubi de gaze naturale în 2024.

BP a anunțat, de asemenea, luni că a luat o decizie finală de investiție pentru proiectul său de centrală solară Shafag, cu o capacitate de 240 de megawați, în districtul Jabrayil din Azerbaidjan. Unitatea solară a companiei, Lightsource bp, construiește proiectul împreună cu partenerii SOCAR și Fondul de Dezvoltare a Afacerilor din Azerbaidjan.

Construcția va costa 200 de milioane de dolari și va fi finalizată până la mijlocul anului 2027, a declarat BP.

Exporturile de gaze naturale lichefiate din SUA au scăzut în mai față de recordul din aprilie

România a fost învinsă de Polonia şi a retrogradat în Liga C a Ligii Naţiunilor