Statul român continuă să îi ignore pe românii plecați la muncă în străinătate, refuzându-le drepturile dobândite legal, chiar dacă impactul lor pe plan economic este uriaș, scrie FACIAS într-un comunicat.
Cifrele oficiale arată că românii plecați la muncă în străinătate au trimis în țară 6,5 miliarde de euro în 2023, echivalentul a 2% din PIB, cu doar 1,2% mai puțin decât valoarea investițiilor străine directe (ISD) atrase de România anul trecut, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).
Guvernul avea obligația de a adopta normele pentru Legea 156/2000, privind protecția cetățenilor români care muncesc în străinătate, până la data de 28 iunie 2021, însă nu a făcut-o nici până astăzi.
Din această cauză, FACIAS a dat în judecată Guvernului României, iar următorul termen în instanță este pe 31 ianuarie 2025.
Până acum, în loc să se preocupe să respecte drepturile cetățenilor și să asigure un cadru legal complet pentru a-i proteja pe românii care muncesc în străinătate, guvernul a preferat să tergiverseze acest proces, invocând mai multe excepții procedurale pentru a combate acțiunea FACIAS.
În lipsa normelor de aplicare, un număr important de români este expus riscurilor și abuzurilor din partea agențiilor de plasare a forței de muncă, din România sau din alte state UE, timp în care Legea 156/2000 este inaplicabilă. Aceștia se pot confrunta inclusiv cu lipsa unei cazări sigure și adecvate, neplata corectă pentru munca depusă și absența unei asigurări medicale corespunzătoare. În plus, ei pot cădea victime ale traficului de persoane sau pot fi supuși unor condiții de muncă inumane.
FACIAS va continua să monitorizeze situația și să facă toate demersurile necesare pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor români care lucrează în străinătate.