Preşedintele FC Barcelona, Joan Laporta, se va confrunta marţi cu o moţiune de cenzură, după ce a fost criticat pentru proasta sa gestionare a clubului, în special în cazul Dani Olmo.
Duminică, opoziţia faţă de consiliul de administraţie al lui Joan Laporta a emis o declaraţie în care solicită demisia imediată a acestuia de la conducerea FC Barcelona „pentru a face loc unei noi etape, cu noi moduri de a face lucrurile şi de a conduce”.
Grupurile au sugerat două soluţii în cazul în care Laporta refuză să demisioneze: un vot de încredere sau o moţiune de cenzură. Potrivit Sport, acestea au ales a doua opţiune.
Potrivit cotidianului catalan, Jordi Farré, celebrul socio al Barça şi iniţiatorul moţiunii de cenzură împotriva fostului preşedinte Josep Maria Bartomeu în 2020, o va face din nou marţi dimineaţă, aşa cum permit statutul Barcelonei.
După depunerea moţiunii la sediul clubului, Farré – tot conform Sport – va trebui să trimită o scrisoare consiliului de administraţie în care îşi va expune intenţia şi motivele. El va trebui, de asemenea, să solicite buletine de vot pentru ca Socios să poată susţine moţiunea. Buletinele de vot vor trebui să fie furnizate de către Consiliul de administraţie iniţiatorilor moţiunii în termen de cinci zile.
Acesta din urmă va avea la dispoziţie 14 zile lucrătoare pentru a colecta 16 000 de buletine de vot în sprijinul moţiunii, reprezentând 15% din socios cu drept de vot. Dacă le vor obţine şi dacă acestea vor fi validate, atunci – ca ultim pas – Consiliul de administraţie va trebui să procedeze la vot. Şi dacă cel puţin două treimi dintre membrii Consiliului de administraţie votează în favoarea moţiinii Joan Laporta va trebui să plece.
Federaţia spaniolă de fotbal şi La Liga au anunţat sâmbătă că nu vor valida înregistrările lui Dani Olmo şi Pau Victor la FC Barcelona. Prin urmare, Barça va trebui să facă apel la Tribunalul Administrativ Sportiv Spaniol (CSD) sau la instanţele obişnuite dacă speră să obţină licenţe pentru cei doi jucători ai săi.
„După ce a primit cererea de licenţă a FC Barcelona pentru jucătorii menţionaţi şi după ce a analizat normele federale aplicabile, Comisia de monitorizare decide să nu acorde viza anterioară şi nici licenţa definitivă solicitate de FC Barcelona pentru jucătorii Daniel Olmo Carvajal şi Pau Víctor Delgado în conformitate cu interpretarea literală a articolelor 130. 2 şi 141.5 din Regulamentul general al RFEF, care împiedică un jucător a cărui licenţă a fost anulată să obţină o licenţă pentru aceeaşi echipă în acelaşi sezon cu clubul la care era deja legat”, a anunţat «Comisia de monitorizare», care este coordonată de RFEF şi La Liga.
Prin urmare, clubul nu are de ales decât să se adreseze în ultimă instanţă Tribunalului Administrativ Sportiv Spaniol (CSD) sau instanţelor obişnuite pentru a obţine medierea şi, eventual, înregistrarea celor doi jucători ai săi.