Fenomenul care amenință economia în zona euro: Banca Centrală Europeană lansează un avertisment privind cel mai grav pericol natural

Lipsa apei de suprafaţă pune în pericol aproape 15% din producţia economică a zonei euro, a declarat joi Frank Elderson, membru al boardului executiv al BCE. Potrivit acestuia, agricultura este cel mai expus sector pentru că ar suferi cele mai mari pierderi de potenţial de pe urma scăderii apelor de suprafaţă. Elderson a arătat şi spre riscurile asociate cu poluarea apelor, precum şi spre inundaţii.

BCE încearcă să obţină o imagine mai clară asupra modului în care schimbările climatice şi riscurile care au legătură cu natura vor afecta bilanţurile băncilor, precum şi întreaga economie. Elderson a declarat că primăvara lui 2025 este pe cale să devină cea mai secetoasă înregistrată vreodată în Ţările de Jos, iar perioade de secetă vor deveni mai frecvente din cauza crizelor climatice.

„În consecinţă, un management eficient al apei va deveni crucial pentru menţinerea producţiei”, a spus Frank Elderson, într-un discurs la Leiden. „Cu toate acestea, persistă riscul ca în perioadele de secetă, ar putea fi nevoie ca producţia să fie redusă. Unele procese industriale ar putea deveni neviabile din punct de vedere economic şi ar putea fi nevoie să fie mutate”, a adăugat Elderson.

BCE urmează să publice vineri, pe blogul său, o parte din rezultatele preliminare ale studiilor efectuate în comun cu cercetătorii de la Universitatea Oxford, a mai spus oficialul BCE.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Universitatea ‘Constantin Brâncuşi’ din Târgu Jiu anunţă un număr record de locuri fără taxă pentru sesiunea 2025-2026

Ion Țiriac a spus de ce sumă are nevoie Dinamo pentru a reveni în elita fotbalului