Lungmetrajele „Sorella di Clausura” (regia Ivana Mladenović) şi „Dumnezeu nu ne va ajuta” (regia Hana Jusic), alături de scurtmetrajul „Alişveriş” (regia Vasile Todinca), fac parte din selecţia Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, a anunţat compania românească de producţie microFILM. Pe de altă parte, documentariştii Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc vor fi prezenţi în competiţia oficială dedicată documentarelor cu „TATA”, un documentar care porneşte de la un apel disperat din Italia şi se transformă într-o investigaţie despre rănile pe care le purtăm, dar nu le vedem.
„Ne bucurăm enorm că trei dintre filmele noastre sunt prezentate la Sarajevo, un festival care ştie cum să privească lumea din interiorul ei şi nu de la distanţă. E o validare importantă pentru cinemaul nostru, care explorează nuanţele, contradicţiile şi vulnerabilităţile părţii noastre de lume.
Festivalul de la Sarajevo este foarte special pentru mine pentru că aici am crescut ca producător şi am legat relaţii profesionale care au rezistat zeci de ani şi continuă să meargă mai departe. Tocmai de aceea bucuria e cu atât mai mare să revin cu trei filme atât de diferite, dar profund ancorate în realităţile Estului european
Sorella di Clausura e o comedie punk şi melancolică despre feminităţi aflate la extreme, dar unite prin aceeaşi nevoie de validare într-o lume în care imaginea este zeul suprem. Dumnezeu nu ne va ajuta interoghează cu luciditate mitul comunităţii pure şi închise, arătând cum frica de celălalt se transmite subtil, din generaţie în generaţie. Iar Alişveriş surprinde cu o sinceritate dură momentul în care criza economică nu mai e statistică, ci devine cotidian creând o luptă între datorii şi identitate.
Cred că aceste filme arată, fiecare în felul său, cât de viu, curajos şi relevant este cinemaul produs în regiunea noastră. Mă bucur că putem aduce în faţa publicului din Sarajevo trei perspective atât de diferite, dar care pun aceeaşi întrebare esenţială: cine suntem când lumea din jurul nostru se schimbă?”, a declarat producătoarea Ada Solomon.
După premiera mondială din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno (6-16 august), al treilea lungmetraj semnat de Ivana Mladenović, „Sorella di Clausura”, o coproducţie România, Serbia, Italia, Spania, îşi continuă parcursul festivalier în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo, ediţia 31, ce va avea loc în perioada 15 – 22 august.
Filmul produs de Ada Solomon (microFILM, România) şi Ivana Mladenović (Dunav 84, Serbia), urmăreşte povestea Stelei (Katia Pascariu), o tânără din provincie, îndrăgostită de un artist balcanic (Miodrag Mladenović) pe care l-a văzut la TV şi pe care visează să-l întâlnească. Când Vera (Cendana Trifan), o cântăreaţă despre care se zvoneşte că l-ar cunoaşte bine, îi propune să vină la Bucureşti, acceptă cu încântare. Însă, curând, descoperă că Vera se ocupă cu alte lucruri şi promisiunile ei sunt departe de realitatea pe care şi-o închipuia. Din distribuţia filmului scris de Ivana Mladenović, Adrian Schiop şi Momir Milosević, mai fac parte Arnold Kelsch, Cătălin Dordea, Adrian Radu. Marius Panduru semnează imaginea filmului, iar Vanja Kovačević montajul. Mălina Ionescu s-a ocupat de scenografie, Dana Păpăruz de costume, Bianca Boeroiu şi Olimpia Stoicea de machiaj, iar Margareta Ştefan de coafură. Coloana sonoră a fost compusă de Toni Cutrone şi include cântece originale semnate de Andrei Dinescu. Dejan Kragulj a fost inginer de sunet, iar Oriol Campi designer de sunet. Coproducători: Ines Vasiljevic (Nightswim, Italia), Bernat Manzano (Boogaloo Films, Spania). Producători executivi: Diana Caravia, Marija Lero şi Montse Pujol Solà. Producător asociat: Theo Nissim. Vânzări internaţionale: B-Rated International.
Din delegaţia filmului la Sarajevo fac parte: Ivana Mladenović, co-scenaristul Momir Milosević, actorii Katia Pascariu, Miodrag Mladenović, Gordana Mladenović, Tina Pop, producătoarea Ada Solomon, producătoarea executivă Diana Caravia, editoarea Vanja Kovačević, alături de Mirela Ţugui şi Alexandru Edi Mustaţă din echipa de producţie microFILM.
„Dumnezeu nu ne va ajuta”/ „God Will Not Help” (scris şi regizat de Hana Jušić, produs de Kinorama), o coproducţie Croaţia, România, Italia, Franţa, Grecia, Slovenia, de asemenea prezentată la Locarno, concurează şi în competiţia oficială de la Sarajevo.
Compania românească microFILM este unul din coproducătorii filmului, alături de Nightswim, Horsefly Films, Maneki Films, Perfo şi ERT.
Filmul propune o perspectivă inedită şi sensibilă asupra modului în care viaţa unei întregi comunităţi montane izolate de ciobani, la începutul secolului XX, este afectată de apariţia unei tinere chiliene care pretinde că le este rudă. Din distribuţia internaţională a filmului face parte şi actorul român Bogdan Farcaş. Designerul de sunet al filmului este Marius Leftărache (Avanpost). Imaginea filmului este realizată de Jana Plećaš, iar montajul de Jan Klemsche. „Dumnezeu nu ne va ajuta”/ „God Will Not Help” a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Eurimages.
Competiţia internaţională a festivalului de la Sarajevo va fi jurizată anul acesta de regizorul Sergei Loznitsa (preşedintele juriului), actorul Dragan Mićanović, regizorul scenaristul şi actorul Emanuel Pârvu, regizoarea şi scenarista Ena Sendijarević, alături de directoarea creativă a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Tricia Tuttle.
Scurtmetrajul ALIŞVERIŞ (regia Vasile Todinca), produs de Micro Film în coproducţie cu Avanpost şi Hi Film Productions, prezentat anul acesta în premieră mondială în Competiţia Semaine de la Critique a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi recent premiat cu premiul Grand Prix în cadrul Festivalului Curtas Vila do Conde din Portugalia, face parte din selecţia oficială a competiţiei de scurtmetraje a festivalului de la Sarajevo. Filmul urmăreşte povestea Tatianei, o tânără şomeră care, pentru a-şi plăti datoriile şi a-şi păstra locuinţa, este nevoită să-şi vândă ultimele lucruri de valoare şi poate chiar o parte din ea însăşi.
Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc – pentru a doua oară în competiţia Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo
Documentariştii Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc vor fi prezenţi în competiţia oficială dedicată documentarelor la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo (15-22 august) cu „TATA”.

În urmă cu cinci ani, documentarul „ACASĂ“ (România, Germania, Finlanda), regizat de Radu Ciorniciuc, scenariul Lina Vdovîi, primea Premiul pentru Drepturile Omului (acordat de Regatul Olandei) – fiind considerat cel mai bun film din competiţie care a abordat acest subiect. „TATA”, regizat de Lina Vdovîi şi Radu Ciorniciuc, reprezintă a doua colaborare de succes cu Manifest Film şi producătoarele Monica Lăzurean-Gorgan şi Elena Martin.
Filmat în Italia, Moldova şi România, „TATA” surprinde un moment de cotitură în viaţa unei familii: fiica, acum adultă, încearcă să-şi ajute tatăl, muncitor migrant în Italia, care îi cere sprijinul după ce devine victimă a abuzurilor la locul de muncă. În timp ce Lina investighează prezentul tatălui ei, revin la suprafaţă tensiunile şi rănile nevindecate din trecut – experienţe dureroase care i-au ţinut distanţaţi ani de zile.
„Am decis să spunem această poveste pentru a rupe ciclul rănilor din copilărie şi pentru a aduce în discuţie violenţele pe care unii le consideră normale, lucrurile pe care le tolerează sau le ascund de sine şi de alţii pentru supravieţuire, dar şi pentru a învăţa cum să ne protejăm mai bine copiii de durerea pe care o putem cauza dacă nu ne vindecăm propriile traume.”, menţionează Lina Vdovîi.
„TATA” va avea premiera în cinematografele din România pe 12 septembrie 2025, fiind distribuit de Culoar Films.
În prezent, filmul rulează în cinematografele din Olanda.
A făcut parte din competiţia Zilele Filmului Românesc la TIFF 2025, fiind prezentat apoi la Ceau Cinema Timişoara. Va face parte din programul Festivalului Internaţional de Film ANONIMUL (11 – 17 aug) şi RAB Film Festival (Croaţia).
„TATA” a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, a fost selectat în 15 festivaluri internaţionale şi are în palmares şapte premii: Premiul Silver Horn pentru regia unui film cu tematică socială în cadrul Competiţiei Internaţionale de Film Documentar a Festivalului de Film de la Cracovia (Polonia, 2025), Premiul „Human Rights in Motion” la FIPADOC – Festivalul Internaţional de Film Documentar, Biarritz (Franţa, 2025); Premiul Alpe Adria Cinema pentru cel mai bun documentar şi Premiul Publicului la Festivalul de Film de la Trieste (Italia, 2025); Premiul pentru Cel mai bun documentar în competiţia internaţională în cadrul Verzio – Festivalul Internaţional de Film Documentar pentru Drepturile Omului (Ungaria, 2024); Premiul pentru cea mai bună regie în competiţia central şi est-europeană la Astra Film Festival, 2024; Premiul Publicului la Les Films de Cannes à Bucarest, 2024.
„TATA” a beneficiat, în perioada de dezvoltare, de prezenţa la IDFA Forum 2021 şi a mai fost selectat la Chicken & Egg (Egg)celerator Lab, 2022; American Film Showcase, 2020; UnionDocs Early Production Lab, 2021; ESoDoc, 2020; Circle Women Doc Accelerator, 2020; Secţiunea In progress din cadrul Les Films de Cannes à Bucarest 2023; Cannes Docs Showcase 2023. De asemenea, proiectul a câştigat Premiul Eurimages Co-Production Development la CPH: DOX Forum 2021 şi Premiul Alex Leo Şerban la Transilvania Film Festival (TIFF, Cluj-Napoca, 2019).