Fitch semnalează o perspectivă negativă pentru Franța din cauza deficitului alarmant

Decizia vine la doar o zi după ce Guvernul a prezentat planul de buget pe 2025, şi reprezintă o critică promptă la adresa eforturilor premierului Michel Barnier de a gestiona deteriorarea accentuată a finanţelor publice.

În aprilie 2024 Fitch retrogradase ratingul suveran al Franţei de la „AA” la „AA minus”, un nivel similar cu calificativul atribuit Belgiei şi Marii Britanii.

„Riscurile politicii fiscale au sporit de la precedenta noastră analiză. Derapajul fiscal proiectat pentru acest an plasează Franţa în cea mai slabă poziţie fiscală iniţială şi acum ne aşteptăm la extinderea deficitelor fiscale, ceea ce va duce la o creştere semnificativă a datoriei guvernamentale, spre 118,5% din PIB până în 2028, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Situaţia s-a deteriorat rapid în 2024 în urma încasărilor fiscale reduse şi a incertitudinilor politice provocate de decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a dizolva Parlamentul.

Într-un efort de redresare a situaţiei, Guvernul minoritar al premierului Michel Barnier a prezentat joi planul de buget pe 2025, ce vizează reduceri de cheltuieli de 60 miliarde de euro şi majorarea impozitelor percepute persoanelor bogate şi marilor companii, în încercarea de a repara masivul deficit bugetar al ţării. Executivul vrea să reducă deficitul bugetar la 5% din PIB în 2025, de la un nivel estimat de 6,1% din PIB în 2024, şi a avertizat că în absenţa măsurilor de austeritate deficitul ar ajunge la 7% din PIB. Precedentul Guvern avea ca obiectiv un deficit de 4,4% în 2024.

Derapajul fiscal şi măsurile de urgenţă au afectat reputaţia lui Macron de reformator capabil să rezolve dificultăţile financiare îndelungate ale Franţei prin reduceri de taxe şi reforme pentru stimularea creşterii economice.

Fitch estimează la un deficit de 5,4% din PIB în 2025 şi 2026, şi nu se aşteaptă ca Guvernul să-şi îndeplinească angajamentul de a reduce deficitul sub pragul stabilit de UE la 3% din PIB până în 2029. Franţa este a doua economie a zonei euro.

Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania promite un rol mai important al ţării în UE, dacă vor câştiga alegerile

Fotbal: Kosovo a câştigat în Lituania (2-1), în Liga Naţiunilor