Ion Țiriac Jr. îi trage la răspundere pe guvernanți într-un mesaj postat pe pagina sa de Instagram. Fiul omului de afaceri atrage atenția că în condițiile în care se spune că în România nu sunt bani pentru profesori, doctori, străzi, infrastructură sau salarii, nu a fi trebuit făcută o astfel de achiziție.
„Nu avem bani pentru profesori, doctori, străzi, infrastructură, sport, salarii, însă dăm 5 miliarde să ne apărăm de «extratereștri». Bine că tăiem costuri și, în loc să sporim veniturile, ne apărăm. Suntem forțăăăăăă”, a scris fiul lui Ion Țiriac pe Instagram.
Ministerul Apărării Naţionale – Direcţia generală pentru armamente, prin CN Romtehnica SA, şi compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems Ltd au semnat Acordul-cadru privind achiziţia sistemelor antiaeriene SHORAD-VSHORAD. Valoarea achiziţiei este de 10,33 mld. lei fără TVA.
Anunţul a fost făcut luni, de Ministerul Apărării, într-un comunicat de presă.
”Acordul-cadru prevede semnarea a trei contracte subsecvente, prin care vor fi achiziţionate şase sisteme integrate antiaeriene SHORAD-VSHORAD, un sistem de instruire şi învăţământ, un sistem de simulare pentru verificarea şi evaluarea operatorilor VSHORAD, şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD, inclusiv muniţie, instruire şi sprijin logistic”, a transmis Ministerul Apărării.
Valoarea achiziţiei este de 10,33 mld. lei fără TVA, adică aproximativ 2,038 mld EURO fără TVA.
Acordul-cadru se va derula pe o perioada de 7 ani, primele 2 sisteme VSHORAD urmând să fie livrate în termen de 3 ani de la semnarea primului contract subsecvent.
Ministerul precizează că programul de înzestrare “Sistem integrat de arme SHORAD-VSHORAD” are ca obiectiv dotarea armatei cu sisteme de armament avansate, destinate protecţiei împotriva ameninţărilor aeriene, inclusiv drone şi rachete de croazieră.
Sistemele SHORAD-VSHORAD reprezintă o combinaţie optimă de mobilitate, eficienţă şi integrare în reţele defensive moderne, fiind compatibile cu cerinţele NATO.
“Sunt rachete cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. A fost derulată procedura de licitație restrânsă și există un câștigător al procedurii, urmează să fie semnat contractul. În toamnă. Mai e un schimb de corespondență.”, a spus Ionuț Moșteanu.