Florin Barbu: Asigurăm fondurile necesare pentru programele Tomata, Usturoiul şi Cartoful Românesc

Ministerul Agriculturii asigură fondurile necesare pentru programele ”Tomata”, ”Usturoiul” şi ”Cartoful Românesc” şi susţine plata accizei la motorină, pentru toate aceste programe şi măsuri aprobându-se în şedinţa de Guvern alocarea a aproximativ 900 de milioane de lei, a anunţat, miercuri, ministrul de resort, Florin Barbu, într-o postare pe Facebook.

„Legumicultorii, fermierii şi procesatorii care produc alimente româneşti au susţinerea noastră, ca întotdeauna. Asigurăm fondurile necesare pentru programele ‘Tomata’, ‘Usturoiul’ şi ‘Cartoful Românesc’ şi susţinem plata accizei la motorină. Pentru toate aceste programe şi măsuri, s-a aprobat în şedinţa de Guvern alocarea a aproximativ 900 de milioane de lei. Susţinerea tuturor celor care produc româneşte este calea sigură pentru dezvoltarea agriculturii şi industriei procesării din România”, a notat ministrul.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în şedinţa Executivului din 25 septembrie 2024, a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului MADR.

Actul normativ alocarea din Fondul de rezervă bugetară a sumei de 445,721 milioane de lei – credite de angajament – şi 441,821 milioane de lei – credite bugetare -, în vederea asigurării integrale a resurselor necesare pentru acoperirea unor cheltuieli aferente programelor/măsurilor de sprijin destinate producătorilor agricoli/fermierilor afectaţi de inflaţie, războiul din Ucraina şi condiţiile pedoclimatice dificile din acest an.

Astfel, în cadrul formelor de sprijin financiar acordate producătorilor agricoli de la bugetul de stat, corespunzătoare ajutoarelor de stat, pentru acoperirea integrală a sumelor necesare plăţilor se solicită suplimentare astfel: pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi – 225,721 milioane de lei credite de angajament şi credite bugetare, din care 41,582 milioane de lei cultura de usturoi şi 184,139 milioane de lei cultura de tomate, cu termenul limită de plată prevăzut în actul normativ din 30.09.2024, şi 105 milioane de lei credite de angajament pentru sprijinul financiar aferent lunii decembrie a anului 2024, cu termen de plată trimestrul I al anului 2025.

De asemenea, 32 milioane de lei credite de angajament, respectiv 133,1 milioane de lei credite bugetare necesare pentru subvenţionarea accizei pentru motorina utilizată în agricultură aferente activităţilor trimestrului 2 al anului 2024.

Trei milioane de lei credite de angajament şi credite bugetare au fost alocate schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum în anul 2024, în condiţiile în care suprafaţa totală estimată a fost depăşită prin cererile de sprijin financiar depuse de beneficiarii schemei, iar 80 de milioane de lei credite de angajament şi credite bugetare, în vederea evitării înregistrării unor plăţi restante la furnizorii de energie electrică, plăţi care urmează a fi efectuate în baza prevederilor OUG nr.107/2024.

„Facem precizarea că actul normativ nu are impact asupra bugetului general consolidat”, subliniază MADR. AGERPRES/(AS – autor: Oana Tilică, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: www.agerpres.ro

Zece persoane implicate în violenţele de la Spitalul ‘Sfântul Pantelimon’ – arestate preventiv

Gigi Becali recunoaște adevăratul motiv pentru care-l susține pe George Simion: ‘Nu e niciunul ca el’