Flota greacă va continua să transporte petrol rusesc, în ciuda noilor sancțiuni ale UE

#image_title

O mare parte din petrolul Rusiei este exportat acum de o așa-numită „flotă din umbră” de petroliere nereglementate, însă datele privind transportul maritim arată că navele deținute de greci, parte a celei mai mari flote de petroliere din lume, au transportat și o parte din țițeiul rusesc care nu intră sub incidența sancțiunilor sau nu depășește plafonul de preț.

UE a convenit vineri asupra unui al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului său din Ucraina, inclusiv măsuri menite să aplice lovituri suplimentare industriei sale energetice vitale.

Elementul central al măsurilor este un plafon de preț în cadrul căruia UE va încerca să împiedice achizițiile de țiței rusesc la mai puțin de 85% din prețul mediu de piață. Aceasta plasează în prezent plafonul în jurul a 47,60 dolari pe baril, mult sub plafonul în mare parte ineficient de 60 de dolari pe care Grupul celor Șapte puteri occidentale a încercat să-l impună.

Companiile maritime grecești, care transportă zeci de transporturi de petrol din Rusia în fiecare lună și aproximativ 20% din comerțul total, vor continua să transporte cât mai mult posibil, au declarat sursele, care au refuzat să își dezvăluie identitatea din cauza caracterului sensibil al problemei.

Deși va fi mai dificil, astfel de tranzacții rămân „fezabile”, a declarat o sursă de la o companie maritimă greacă implicată în comerț.

„Atâta timp cât traderii continuă să cumpere petrol la acel preț, lucrurile nu se vor schimba prea mult, vom respecta noul plafon.”

Oficialii ministerului grec al transporturilor maritime nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Până acum, SUA nu au arătat nicio dorință de a se alinia la plafonarea prețurilor impusă de UE. Deoarece cea mai mare parte a petrolului se vinde în dolari și doar băncile americane pot restricționa compensarea plăților în dolari, acest lucru este probabil să limiteze eficacitatea acțiunii UE.

Cu toate acestea, acest lucru va adăuga complexități comerțului cu petrol rusesc, conform sancțiunilor, efectuat de firmele europene.

„Similar cerințelor anterioare, aceștia vor trebui să respecte noul plafon de prețuri al UE și să se asigure că sunt siguri că comercializează doar produse conforme cu plafonul de prețuri”, a declarat Leigh Hansson, partener în domeniul sancțiunilor la firma de avocatură Reed Smith.

„Ne așteptăm la o perioadă de închidere de 90 de zile pentru transportul și serviciile conexe de țiței rusesc pentru contractele încheiate până la 18 iulie.”

Sursa: www.stiripesurse.ro

Marea Britanie susține Uniunea Europeană în reducerea plafonului prețului petrolului rusesc. Dar restul coaliției?

VIDEO Ministrul Mediului dezvăluie salariile halucinant de mari ale directorilor din Romsilva: Am avut pierderi mari!