Potrivit OilPrice.com, analiștii de la banca americană Goldman Sachs avertizează că fenomenele meteorologice mai puternice decât de obicei din Asia redirecționează volumele cheie de GNL departe de cumpărătorii lor tradiționali, care sunt europenii, așa cum relatează Bloomberg luni.
Deși exporturile de GNL din SUA au atins niveluri record în acest an, capacitatea limitată a terminalelor europene și distanța mare dintre SUA și Europa au dus la o capacitate limitată de a primi mărfuri în Europa în această perioadă de cerere mare de energie.
Acest lucru a dus la o dependență sporită a companiilor europene de utilități de gaze naturale prin conducte, inclusiv prin fluxuri rusești, în ciuda sancțiunilor impuse de Occident asupra gazelor rusești.
Această dinamică complică strategia energetică a UE și riscă costuri mai mari în lunile mai reci.
În acest context, atenția s-a îndreptat către rolul Washingtonului. Surse de pe piață spun că președintele Donald Trump monitorizează situația și ar putea oferi stimulente pentru creșterea ofertei, pe termen lung, prin accelerarea construcției de noi infrastructuri de export GNL în SUA, iar pe termen scurt, eventual ajustarea nivelului tarifelor și a regimului de transport pentru a îmbunătăți flexibilitatea fluxului de gaze naturale, în perioadele de vârf.
Goldman observă că Europa se confruntă acum cu o dublă presiune: reducerea fluxurilor de GNL în timpul sezonului estival, urmată de o potențială creștere a volumului conductelor, care intensifică vulnerabilitatea geopolitică.
Dacă noile rezervoare ajung în Europa mai târziu decât se preconizează, prețurile spot ale GNL-ului din Europa ar putea crește vertiginos înainte de iarnă.
Sectoarele sensibile la impact, cum ar fi cele petrochimice și cele care produc energie electrică, își reformulează deja contractele de aprovizionare și strategiile de hedging ca răspuns.
Odată cu redirecționarea volumelor de GNL din Asia și intrarea Europei pe o piață mai limitată, libertatea de decizie politică de la Washington a căpătat o importanță sporită.