Folosește Israelul o dronă secretă? Ce spun documente americane secrete scurse în presă

Site-ul War Zone – precum și alte mass-media de specialitate – au emis ipoteza că IDF ar fi dezvoltat un vehicul găzduit acum în baza Ramon, în deșertul Negev. Imaginile din satelit au evidențiat prezența a două structuri protejate în sectorul de nord-est, detaliu care i-ar putea face pe unii să creadă că au fost create special pentru a găzdui un anumit tip de vehicul.

Tot War Zone reamintește și faptul că israelienii au dezvoltat proiectul unei drone pentru misiuni la mare altitudine, capabilă să rămână operațională aproape 24 de ore, cu caracteristici care o fac puţin vizibilă radarului.

Faptul că RA 01 este inclus în cele două dosare „confidențiale” americane poate sugera că forțele aeriene l-au folosit deja în trecut pentru activități privind Iranul și numeroșii săi aliați din Orientul Mijlociu, în zboruri pentru a colecta date despre anumite ținte, pentru a „testa” rețeaua de supraveghere și poate chiar pentru a lansa atacuri. De altfel au existat mai multe rapoarte de intruziuni ale aeronavelor neidentificate și unii observatori chiar sugeraseră utilizarea unui nou „aparat”.

Şi Statele Unite au fost implicate în raiduri de spionaj asupra teritoriului Republicii Islamice, numai că lucrurile nu au mers întotdeauna bine: în decembrie 2011, RQ 170, cunoscut și sub numele de Bestia din Kandahar (pentru că aici a fost fotografiat pentru prima dată) s-a prăbuşit în Iran rămânând aproape intact, iar tehnicienii iranieni au făcut o copie. Pasdaranii, dar și Hezbollah și rebelii houthi din Yemen și-au demonstrat capacitatea de a folosi dronele kamikaze în mod eficient. Nu sunt sofisticați, dar străpung apărarea.

Cu toate acestea, experții evidențiază două aspecte.

Primul. În documentele top secret din SUA se vorbește despre rachetele cu rază lungă de acțiune Rocks (cunoscute) și de Golden Horizons (necunoscute) cu excepția cazului în care este vorba doar de o simplă diferență de desemnare: sunt arme care ar putea fi lansate în cazul unei lovituri.

În al doilea rând, trebuie luat în considerare faptul că există întotdeauna o marjă de incertitudine legată de „ceața războiului”, informații incomplete sau chiar mișcări menite să deruteze observatorul.

Articol publicat de Corriere della Sera, tradus de Rador Radio România

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO Percheziții de amploare anunțate de Poliția Capitalei – Operațiunea Jupiter, în București și în județele limitrofe

Israelul lansează un atac de proporții, transformând suburbiile Beirutului în ruine