Fostul şef al politicii externe a UE, Josep Borrell, a lansat un atac dur împotriva Israelului, acuzând guvernul condus de Benjamin Netanyahu de comiterea unui genocid în Gaza şi de „desfăşurarea celei mai mari operaţiuni de epurare etnică de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a crea o destinaţie turistică splendidă”.
Borrell, fost ministru de externe al Spaniei, care a ocupat funcţia de diplomat principal al UE între 2019 şi 2024, şi pe cea de preşedinte al Parlamentului European între 2004 şi 2007, a criticat şi eşecul blocului de a folosi toate mijloacele disponibile pentru a influenţa Israelul, spunând că exprimarea de regrete nu este suficientă.
În timp ce primea premiul european Charles V în faţa unor demnitari, inclusiv a regelui Felipe, în sud-vestul Spaniei, vineri, Borrell a spus că ororile pe care Israelul le-a suferit în urma atacurilor Hamas din 7 octombrie 2023 nu pot justifica ororile pe care le-a provocat ulterior în Gaza.
„Ne confruntăm cu cea mai mare operaţiune de epurare etnică de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a crea o destinaţie turistică splendidă, după ce toate milioanele de tone de dărâmături vor fi curăţate din Gaza şi palestinienii vor fi morţi sau vor pleca”, a spus el într-un discurs direct, caracteristic.
Fostul diplomat a acuzat Israelul de încălcarea tuturor regulilor conflictului şi de utilizarea înfometării populaţiei civile din Gaza ca „armă de război”.
„De trei ori mai multă putere explozivă a fost aruncată asupra Gazei decât a fost folosită în bomba de la Hiroshima”, a spus el. „Şi de luni de zile, nimic nu ajunge în Gaza. Nimic: nici apă, nici mâncare, nici electricitate, nici combustibil, nici servicii medicale. Asta au spus miniştrii lui [Benjamin] Netanyahu şi asta au făcut.”
El a adăugat: „Toţi ştim ce se întâmplă acolo şi am auzit cu toţii obiectivele enunţate de miniştrii lui Netanyahu, care sunt declaraţii clare de intenţie genocidară. Rar am auzit liderul unui stat să contureze atât de clar un plan care se încadrează în definiţia legală a genocidului.”
Borrell a continuat să critice Europa pentru că a evitat responsabilităţile sale morale şi umanitare faţă de Gaza.
„Europa are capacitatea şi mijloacele nu doar de a protesta faţă de ceea ce se întâmplă, dar şi de a influenţa comportamentul [Israelului]”, a spus el.
„Dar nu face asta. Noi furnizăm jumătate din bombele care cad asupra Gazei. Dacă chiar credem că prea mulţi oameni mor, răspunsul natural ar fi să furnizăm mai puţine arme şi să folosim pârghia acordului de asociere pentru a cere respectarea dreptului internaţional umanitar, în loc să ne plângem doar că acest lucru nu se întâmplă”, a adăugat Josep Borrell.