Fostul ambasador SUA critică măsurile lui Bolojan: ‘Guvernul a început de la coadă, în loc să înceapă de la cap. E bizar!’

#image_title

Într-o intervenție la Antena 3 CNN, diplomatul a descris ca șocant faptul că unii directori din companii precum Nuclearelectrica se pensionează, apoi se reangajează în aceeași instituție, cumulând pensia cu salariul.

„Ce m-a șocat, de exemplu, am aflat ieri despre Nuclearelectrica că acolo cineva se pensionează, apoi se angajează din nou și au două salarii. Nu înțeleg cum se întâmplă așa ceva, e bizar. Dacă mediul privat ar avea controlul asupra acestor companii nu s-ar întâmpla așa ceva”, a afirmat Zuckerman.

El a argumentat că astfel de practici ar fi imposibile într-un mediu privat, unde eficiența și responsabilitatea financiară sunt criterii esențiale. Potrivit fostului ambasador, astfel de disfuncționalități reprezintă doar vârful icebergului într-un sistem profund ineficient și risipitor.

În ceea ce privește măsurile de austeritate promovate de actualul guvern, Zuckerman consideră că autoritățile au greșit ținta: „Guvernul a început de la coadă, în loc să înceapă de la cap”. În opinia sa, eforturile de reducere a cheltuielilor publice ar fi trebuit să înceapă cu companiile de stat, nu cu administrația locală sau alte sectoare.

„Cele mai mari probleme sunt la cele 1.400 de companii de stat, din care, eu cred că mai puțin de zece sunt profitabile. Restul pierd miliarde de lei, dacă nu zeci de milioane de lei anual. Nu plătesc taxe, previn companiile private să intre în piață și să funcționeze corect, nimeni nu îi caută”, a declarat fostul diplomat.

Zuckerman a fost categoric: companiile de stat care nu produc profit ar trebui lăsate să intre în faliment. „Nu trebuie să le mai dai un ban. Începând de mâine, nu le mai dai un ban. Astea neprofitabile intră în faliment, și dacă au o valoare pentru cineva o să fie cumpărate. Dacă cine le cumpără le face profitabile, o să plătească taxe”, a explicat acesta.

Adrian Zuckerman a susținut că soluția pentru transparentizarea și eficientizarea acestor companii este privatizarea, inclusiv parțială, a celor care sunt profitabile. A dat exemplul Hidroelectrica, unde listarea a 20% din acțiuni a condus la o evaluare bursieră de 10 miliarde de dolari.

„Companiile care sunt profitabile, de exemplu Hidroelectrica, au privatizat 20% din acțiuni și are o valoare de 10 miliarde de dolari pe bursă. Dacă Guvernul ar vinde jumătate din cei 80% pe care îi deține, ar obține patru miliarde într-un timp foarte scurt. La fel și cu Nuclearelectrica. Și atunci ai fi o guvernanță corectă. Nu ar fi întrebări dacă cineva e plătit prea mult, prea puțin”, a punctat Zuckerman.

În final, fostul ambasador a reiterat sprijinul său față de România și a subliniat că mesajul său este în interesul cetățenilor, nu al vreunei ideologii sau tabere politice: „Eu tot timpul am sprijinit poporul român”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

author avatar
Todireanu Oana

Bulgaria urmează să primească ultima undă verde de la miniştrii de Finanţe din UE, o formalitate, şi să intre în zona euro la 1 ianuarie 2026

EXCLUSIV Sponsorii lui Nicușor Dan din campanie rămân un mister: ANI refuză să ofere datele și invocă decizia CCR