Fostul consul al României la New York îl vede bine pe Donald Trump – Explică de ce el ar fi soluția mai bună pentru americani decât contra-candidatul său

„Știu, de pe vremea când eram consul general al României la New York, din multiplele discuții politice purtate la nivel înalt la Washington și New York, că sub mandatul lui Trump economia americană a evoluat semnificativ.

Șomajul a scăzut, stabilitatea prețului benzinei și motorinei a fost un punct de referință, iar creșterile exporturilor de mărfuri ale SUA în lume au cunoscut un trend extraordinar.

Totodată, în primul său mandat, Trump a reușit, prin politicile sale pentru americani, să clarifice problema sistemului de sănătate, respectiv a asigurărilor de sănătate bulversate de planul lui Barack Obama.

Trump a dorit în mod permanent o creștere semnificativă a valorii de piață a companiilor americane, în detrimentul celor din UE și China”, explică fostul oficial de la New York în analiza sa.

„A fost un protectionist al pieței; el nu a generat, în mandatul său, fluctuații pe burse care să îi îngrijoreze investitorii. Chiar dacă discursul său politic nu a fost unul dintre cele mai fericite, politicile sale economice au avut succes”, mai arată Dancu și precizează că americanii și America, în ansamblul său, au prosperat.

Cei care sunt atenți la aceste semnale economice înțeleg cel mai bine de ce Trump este o soluție mai bună decât adversarul său.

„Orice analiză obiectivă făcută între mandatul lui Trump și cel al lui Biden și Kamala Harris dovedește eficiența lui Trump.

Americanii, spre deosebire de europeni și de toată media, sunt foarte preocupați de nivelul lor de trai, de salariile lor, de stabilitatea locurilor de muncă, de politicile de protecție socială și de securitate.

Americanii nu au pe ordinea de zi problema din Ucraina; în orice sondaj făcut, ei nu sunt preocupați de relația cu UE.

Ei vor, în opțiunea noului președinte, continuitatea unei politici economice și sociale predictibile pentru ei, iar Trump asta poate oferi, în timp ce adversara sa nu a reușit să convingă că stăpânește situația în soluționarea acestor probleme majore pentru americanii de rând”, continuă fostul consul al României la NY.

Ideea lui Kamala Harris de a prelua o parte din ideile lui Joe Biden privind impozitarea magnaților americani nu este de bun augur, mai spune Cătălin Dancu.

„Marile centrale sindicale, surprinzător, nu au mai reacționat ca în alte dăți în favoarea politicilor democraților și a lui Kamala Harris.

Ele, sindicatele, s-au abținut de la a mai alcătui susținerea publică față de Kamala Harris și asta pentru că argumentele ei pentru dezvoltarea economiei americane nu au convins.

Acesta este un semnal pe care orice analist atent îl înțelege și îl interpretează exact cum trebuie, separat de orice gălăgie politicianistă pe care o auzim la televizor”, mai arată fostul oficial al României.

„Nu mai puțin adevărat este că Trump este mult mai convingător atunci când vorbește despre soluțiile pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu, în mod deosebit, și pentru Ucraina, în mod particular.

Realitatea discursului său, dublată de tehnicile sale de comunicare și de convingere, va modifica substanțial relațiile cu statele adverse ale Israelului și, mai ales, atitudinea sa față de susținerea Israelului.

Actualele politici ale lui Biden și ale lui Kamala Harris față de Israel, deși se doresc a fi de susținere, nu sunt suficiente.

Ambiguitatea aceasta a nemulțumit evident comunitatea evreiască, foarte influentă în SUA, iar preocupările cu privire la viitorul și stabilitatea în Orientul Mijlociu vor fi decontate de candidata democratică, pentru că aceasta nu reușește, cu toate încercările sale, să convingă nici partea comunității evreiești, dar nici partea comunității musulmane din SUA”, mai este de părere Cătălin Dancu.

„În ceea ce privește Ucraina, este evident că Trump va interveni în mod decisiv; vom vedea în ce modalitate pentru ca acest conflict să se oprească.

Este o persoană cunoscută ca fiind greu de negociat, iar el dorește să arate americanilor și întregii lumi, chiar în relația cu Putin, că rămâne liderul lumii și că vocea lui contează.

În timp ce Kamala Harris este o voce frecventă pentru ca SUA să susțină în continuare Ucraina militar, deci cu bani pentru războiul împotriva Rusiei, Trump este exact opusul, care spune STOP. Americanii nu trebuie să mai plătească atâtea miliarde de dolari; e momentul păcii, e momentul reconstrucției Ucrainei, și, în primul rând, e momentul ca aceste sume de bani care se dau Ucrainei să fie folosite în interesul poporului american, în alte investiții”, mai notează fostul consul în analiza sa.

„Și în domeniul securității, Trump este, după părerea mea, învingător. Chiar și în situația unor discursuri mai patetice și mai alarmiste, el a reușit și reușește să impună politici viitoare împotriva imigrării ilegale, care să aibă ca efect creșterea liniștii și ordinii publice pe străzi pentru oameni.

Aici, mass-media face o manipulare deliberată, grosolană, împotriva lui, și spun asta pentru că tot timpul se folosește generic sintagma „Trump luptă împotriva imigranților”.

Nuanța corectă este că Trump luptă împotriva politicilor de imigrație ilegală. El acuză structurile cartelurilor din țările Americii Latine, din Mexic, Venezuela, care, prin corupție, asasinate și mită, creează adevărate culoare de imigrație în SUA, cu risc de criminalitate extraordinar de mare.

Această politică are, însă, un efect grav imediat și anume se creează una dintre cele mai mari presiuni asupra bugetului de asistență socială, a costurilor pentru azil, a costurilor pentru întreținerea și hrana acestora și a creșterii costurilor federale pentru personal suplimentar la graniță, echipamente, asistență medicală, toate în detrimentul americanului de rând.

Toate aceste aspecte, care nu se cunosc la București și prin multe țări din Europa, se cunosc foarte bine de populația americană care votează.

De aceea, cred că Trump, mult mai pragmatic, e adevărat, mult mai dur de data aceasta, va reuși să câștige un nou mandat, consolidând o politică viitoare americană mult mai eficientă pe multe planuri pentru populația de rând”, mai explică fostul oficial de la New York.

Cătălin Dancu este de părere că „România va trebui să pregătească o echipă de oameni politici extraordinari, din punct de vedere economic, militar și diplomatic, care să lucreze cu echipa lui Donald Trump” în cazul în care acesta ar relua frâiele Americii, „pe o agendă de priorități pe care România să o propună administrației Trump, într-un calendar echivalent cu mandatul președintelui, care să dubleze toate câștigurile pe care România le poate avea din această cooperare”.

Referendumul pentru apocalipsa Bucureștiului. Se lasă naivii păcăliți și a treia oară?

Alegeri prezidenţiale în SUA: Un judecător din Georgia, un stat-cheie, suspendă regula numărării manuale a buletinelor de vot