Fostul lider interimar al Coreei de Sud Han Duck-soo va participa la alegerile din 3 iunie / Al treilea preşedinte interimar al ţării în cinci luni, Lee Ju-ho, un economist modest şi un birocrat din domeniul educaţiei

Fostul preşedinte interimar al Coreei de Sud Han Duck-soo a anunţat, vineri, că se va alătura cursei pentru a deveni următorul preşedinte al ţării, după ce a demisionat cu o zi înainte, transmite Reuters.

Alegerile prezidenţiale anticipate vor avea loc pe 3 iunie.

Cel de-al treilea lider interimar al Coreei de Sud în cinci luni, Lee Ju-ho, este un economist modest şi un birocrat din domeniul educaţiei, care a fost împins să gestioneze negocieri comerciale cu miză mare cu Statele Unite şi o ţară care se confruntă cu lupte politice la cuţite înaintea unor alegeri cruciale.

Ministrul Educaţiei, Lee, s-a aflat vineri la cârma celei de-a patra economii ca mărime din Asia, în urma demisiei atât a prim-ministrului, cât şi a ministrului de finanţe, care au fost preşedinţi interimari de la înlăturarea lui Yoon Suk Yeol în urma unei tentative eşuate de instaurare a legii marţiale.

Lee joacă acest rol pentru o lună, înainte de alegerile prezidenţiale anticipate din 3 iunie, dar universitarul cu studii în Cornell se confruntă cu provocarea de a calma pieţele financiare şi de a conduce o ţară aflată într-o profundă tulburare politică, economică şi socială.

”Trebuie să facem tot posibilul să ne pregătim pentru volatilitatea pieţelor financiare şi să minimizăm incertitudinea economică într-un moment în care condiţiile economice interne şi internaţionale sunt grave”, a afirmat Lee într-o declaraţie făcută joi, la miezul nopţii.

De asemenea, el a făcut apel la o vigilenţă neclintită împotriva Coreei de Nord, dotată cu arme nucleare, şi la comunicarea cu aliaţii pentru a calma întrebările privind integritatea poziţiei internaţionale a Coreei de Sud.

Lee a recunoscut că se confruntă cu o bătălie dificilă la sosirea sa pentru prima zi în calitate de lider interimar, spunând că va lucra îndeaproape cu Cabinetul şi Parlamentul, care au votat pentru demiterea a trei lideri înaintea sa.

”Cred că administraţia guvernamentală funcţionează în cadrul unui sistem”, a declarat reporterilor Lee, în vârstă de 64 de ani, sugerând că maşinăria complicată a statului nu poate fi influenţată de o singură persoană.

Lee, cunoscut ca un academician rezervat care s-a specializat în economia pieţei muncii şi în inovarea educaţiei, a rămas în mare parte în afara luptei politice în timpul celor două mandate ale sale în guvern ca ministru al Educaţiei.

Deşi în urmă cu 20 de ani a fost membru al parlamentului o singură dată, acesta a ocupat un loc proporţional necontestat, ales de partidul conservator de la acea vreme pentru a-i valorifica expertiza academică.

El a fost apoi ministru al Educaţiei în timpul fostului preşedinte Lee Myung-bak. Lee a fost numit din nou ministru al Educaţiei în noiembrie 2022 de către Yoon. Anterior, a lucrat ca profesor la think tank-ul Korea Development Institute.

El a adoptat o abordare conciliantă în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului dintre guvern şi studenţii de la şcolile de medicină, declanşat de planurile de creştere a numărului anual de înscrişi la şcolile de medicină, încercând să aducă înapoi mii de medici stagiari şi studenţi la medicină aflaţi în grevă, care boicotează cursurile în semn de protest.

În calitate de ministru al Educaţiei, el a condus un plan de încorporare a tehnologiei inteligenţei artificiale în sălile de clasă şi a lucrat anterior pentru a atenua cultura infamă a ţării de admitere la colegiu prin introducerea unui sistem de liceu mai specializat.

Dar, în acest proces, el s-a confruntat cu unele critici pentru politicile sale care adâncesc efectiv inechitatea în educaţie şi agravează haosul în modul în care este gestionată admiterea la universitate.

 

VIDEO CIA a lansat videoclipuri menite să convingă oficiali din China să divulge secrete către SUA

Microsoft majorează preţurile consolelor Xbox şi ale jocurilor video, din cauza ”condiţiilor de piaţă”