Fostul ministru sârb al Transporturilor Goran Vesic şi alte 12 persoane au fost inculpate luni cu privire la o ”aducere atingere gravă securităţii publice” în dosarul surpării acoperişului Gării din Novi Sad, în nordul Serbiei, soldată cu 15 morţi la începutul lui noiembrie, relatează AFP.
”Actul acuzării a fost depus la Tribunalul Superior de la Novi Sad, cu o documentaţie completă, culeasă în timpului procesului pre-anchetei şi anchetei, şi cu toate celelalte probe”, a anunţat într-un comunicat Parchetul din Novi Sad, al doilea cel mai important oraş din ţară.
Procurorul a cerut ca măsurile detenţiei să fie prelungite cu privire la zece persoane, iar ca cele trei persoane eliberate – inclusv Vesic şi fosta directoare a infrastructurilor feroviare Jelena Tanaskovic – să fie plasate din nou în detenţie.
Vesic, care a demisionat după drama care a avurt loc în faţa Gării din Novi Sad, a fost plasat în detenţie timp de câteva zile, dar a fost eliberat rapid.
Premierul sârb Milos Vucevic a declarat luni că depunerea actului acuzării a fost făcută într-un termen de mai puţin de două luni de la dramă, ceea ce în opinia sa este ”proba că nimeni nu a ridicat obstacole procesului”.
”Acest lucru s-a realizat în foarte scurt timp (…), ceea ce confirmă că nimeni nu a obstrucţionat acest dosar. Abia au trecut două luni şi avem deja un act al acuzării”, a declarat Vucevic presei locale.
”Va fi o procedură judicară dificilă, dar asta dovedeşte că nimeni nu are intenţia să ascundă, să disimuleze sau să obstrucţioneze ceva”, a adăugat premierul sârb.
Accidentul sângeros a avut loc la 1 noiembrie, în urma unor lucrări importante de renovare a instalaţilor. Paisprezece persoane, cu vârste cuprinse între şase şi 74 de ani, au murit în faţa gării, iar a 15-a la spital, câteva săptămâni ami târziu.
Indignarea populaţiei după această tragedie a declanşat manifestaţii aproape zilnice la scară naţională, mulţi atribuind aceste morţi corupţiei şi unui unui control insuficient al proiectelor de construcţie.
Ultima mare manifestaţie, organizată în urmă cu o săptămână, a reunit zeci de mii de persoane la Belgrad.
Manifestanţii cer ca autorităţile să-şi asume responsabilităţile şi cer demisia premierului şi proceduri judiciare împotriva celor care se fac vinovaţi.
Studenţii s-au alăturat mişcării, blocând universităţi în întreaga Serbie timp de o lună.
Ei cer o anchetă transparentă, demisia tuturor oficialilor politici în cauză şi eliberarea tuturor studenţilor arestaţi la manifestaţii.