Într-un interviu pentru Antena 3 CNN, Kasianov face și o referire importantă la relația Moscovei cu România.
Radu Tudor: Domnule prim-ministru, aș dori să vă întreb ce părere are Vladimir Putin despre România. Din câte știți, de când erați prim-ministru, când aţi fost aici, la Bucureşti, iar fostului prim-ministru Năstase a fost la Moscova, ce părere are Putin despre noi?
Mihail Kasianov: Atunci era complet diferit. Aș spune că era deja altă istorie. Și Putin era complet diferit. Atunci Putin a susținut toate reformele inițiate de cabinetul meu și de aceea am reușit să scoatem Rusia din criza economică, urmând strategia creșterii durabile.
Aveam o creștere economică de 6-7% pe an și investitori care veneau în Rusia, iar companiile rusești se extindeau în Occident, inclusiv în România. Îmi amintesc că, atunci când eram în vizită oficială, am văzut că banii rusești erau investiţi direct în industrie. Era bine. Și, în acel moment, fiind prim-ministru, am declarat public că visam ca țara mea să devină în curând membru cu drepturi depline al NATO.
Domnul Putin a spus într-un mod puțin mai moderat că nu exclude o astfel de posibilitate, dar, în ceea ce privește Uniunea Europeană, avem relații excelente. Tocmai avuseserăm reuniuni comune ale întregii Comisii Europene cu Cabinetului Rusiei și discutaserăm despre această cooperare. Aveam această cooperare, Uniunea Europeană investea în Rusia. 75% din investițiile directe în Rusia erau investiții directe ale Uniunii Europene, 50% din comerț provenea din Uniunea Europeană.
Radu Tudor: Domnule prim-ministru, vrem să vedem o Rusie democratică. O Rusie liberă, dar o Rusie în granițele sale recunoscute internațional. Ce veți transmite telespectatorilor noștri români, în calitate de rus și de fost prim-ministru, când atât de mulți români se tem că o Rusie agresivă, războinică, va ajunge la granițele noastre?
Mihail Kasianov: Ar putea fi cazul dacă Occidentul i-ar permite lui Putin să distrugă Ucraina.
Pentru a câștiga acest război, Putin va merge, desigur, mai departe de Herson, spre Odesa, și apoi spre Transnistria. Și apoi, dacă nu se întâmplă nimic, Moldova va fi luată într-o săptămână, în trei zile.
Asta l-ar aduce mai aproape. Ar fi deja la granițele voastre. De aceea este important ca românii să înţeleagă că sunt o țară foarte importantă, un membru puternic al Uniunii Europene și al NATO. Așadar, pentru a apăra și a descuraja agresiunea lui Putin, cred că este foarte important acest aspect şi există problema securității naționale pentru România. Este absolut adevărat.
Și cred că obținerea rezultatelor acestor alegeri a fost importantă, şi vă felicit pentru că ați făcut în sfârșit aceste alegeri şi că aţi ales un preşedinte, iar poporul român a reconfirmat că înțelege că este foarte important să apere și să sprijine Ucraina.
Este foarte important, deoarece nu este vorba doar de poporul ucrainean, ci și de securitatea națională a României, a poporului român.
Mihail Kasianov a fost primul premier al lui Putin, conducând guvernul rus între 2000 și 2004. Ulterior, el a devenit un critic al liderului de la Kremlin. În iunie 2022, el declara că nu-l mai recunoaşte pe Vladimir Putin cu care a lucrat, şi-şi exprima speranţa ca Rusia să reintre într-o bună zi pe o „cale democratică”. Înaintea invaziei Ucrainei, Mihail Kasianov conducea Partidul Libertăţii Poporului (PARNAS), un mic partid liberal. El a anunţat în iunie 2022 că a părăsit Rusia.