Fostul preşedinte al Boliviei, Evo Morales, spune că a fost ţinta unei tentative de asasinat

Fostul preşedinte al Boliviei, Evo Morales, a declarat că a supravieţuit duminică unei tentative de asasinat, el precizând că bărbaţi neidentificaţi au deschis focul asupra maşinii sale. Morales nu a fost rănit în atacul devenit rapid cel mai recent punct sensibil într-o luptă pentru putere între fostul lider şi succesorul său, actualul preşedinte Luis Arce, relatează AP.

Morales, în vârstă de 65 de ani, a acuzat guvernul preşedintelui Arce pentru izbucnirea violenţelor, afirmând că acestea fac parte dintr-o campanie coordonată a autorităţilor boliviene pentru a-l marginaliza din politică.

Guvernul lui Arce l-a arătat cu degetul pe Morales, susţinând că simbolul stângii a înscenat un atac împotriva sa pentru a-şi spori capitalul politic înainte de alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Ambele părţi au respins acuzaţiile.

Avalanşa de acuzaţii punctuale a ameninţat să aprindă focarul politic din Bolivia şi să arunce şi mai mult în turbulenţe această naţiune cu 12 milioane de locuitori.

Morales a afirmat că focurile de armă au fost trase în timp ce era condus în regiunea Chapare din Bolivia, cultivatoare de frunze de coca, fieful rural al fostului preşedinte, ai cărui locuitori au blocat principala autostradă est-vest în ultimele două săptămâni, într-un spectacol de sfidare şi solidaritate, după ce au apărut noi ameninţări legale împotriva lui Morales.

Blocajele rutiere şi manifestaţiile în masă au blocat accesul în marile oraşe şi au perturbat aprovizionarea cu alimente şi combustibil, exacerbând criza economică continuă a ţării.

Morales, care a fost primul preşedinte indigen al Boliviei în perioada 2006-2019, a descris focurile de armă ca făcând parte dintr-o conspiraţie a guvernului lui Arce de a-l scoate din politică.

Duminică, Morales a scăpat nevătămat, apărând în emisiunea sa săptămânală la radio, în calmul său obişnuit, pentru a povesti ce s-a întâmplat. El i-a spus prezentatorului de radio că, în timp ce pleca de acasă spre postul de radio, bărbaţi cu cagule au tras cel puţin 14 focuri de armă în maşina sa, rănindu-l pe şofer.

„Arce va rămâne în istorie ca cel mai prost preşedinte din istorie”, a spus Morales. „Împuşcarea unui fost preşedinte este ultima picătură”.

Din partea guvernului lui Arce, ministrul adjunct al securităţii, Roberto Rios, a insistat că poliţia nu a efectuat niciun fel de operaţiune împotriva fostului preşedinte.

El a declarat că autorităţile investighează o teorie conform căreia Morales ar fi organizat „un posibil autoatac”.

Premierul britanic, acuzat că e un micuț ‘dictator’: ‘Are o mentalitate colonială! Dictează ce poate și ce nu poate fi discutat!’

Premier League: Arsenal Londra – FC Liverpool 2-2