Fotbal: Acţiunea FIFA împotriva lui Valcke pentru revânzarea biletelor la Cupa Mondială a fost clasată

Parchetul federal elveţian a confirmat vineri, pentru AFP, că a clasat procedura contra francezului Jerome Valcke, în care fostul număr doi din Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) era acuzat de nereguli legate de revânzarea de bilete la trei Cupe Mondiale.

”Suntem în măsură să vă confirmăm că Ministerul Public al Confederaţiei (MPC) a clasat în data de 4 octombrie 2024 o procedură contra lui Jerome Valcke pentru gestiune neloială (art. 158 CP), cu titlu de abuz de încredere (art. 138 CP) şi manipularea datelor (art. 144bis CP)”, scrie parchetul federal într-un mail, confirmând informaţiile agenţiei elveţiene de ştiri Keystone-ATS.

”Clasarea completă este o probă. Valcke este, pentru a patra oară, găsit nevinovat la capătul unei proceduri foarte lungi, în parte anulată de recuzarea a trei procurori federali”, au afirmat apărătorii lui Valcke, Patrick Hunziker şi Elisa Bianchetti, pentru Keystone-ATS.

Procedura a fost deschisă în noiembrie 2015 pentru bănuiala de revânzare pe piaţa neagră a biletelor pentru Cupele Mondiale de fotbal din 2014, 2018 şi 2022.

Ulterior, au fost adăugate acuzaţii de manipulare de date informatice şi abuz de încredere.

Secretarul general al FIFA, în vârstă de 64 de ani, a fost suspendat de angajatorul său.

În iunie 2022, Valcke a fost condamnat la 11 luni de închisoare cu suspendare pentru ”corupţie pasivă” şi ”fals în acte” de către Tribunalul penal federal al Elveţiei.

Valcke era acuzat că a primit 1,25 milioane de euro din partea omului de afaceri grec Dinos Deris, pentru a favoriza obţinerea drepturilor media în Grecia şi Italia pentru mai multe ediţii ale Cupei Mondiale, iar această mită a înregistrat-o ca ”împrumuturi” în contabilitatea sa. El a făcut recurs la Tribunalul federal, cea mai înaltă instanţă juridică a Elveţiei.

În schimb, Valcke a fost achitat la apel, în aceeaşi zi, într-un caz de drepturi TV în care a compărut în Elveţia alături de preşedintele beIN Media şi al clubului Paris Saint-Germain, Nasser Al-Khelaďfi, cum o făcuse şi în primă instanţă, în alt caz de drepturi TV.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Irina Giurgiu)

Produse ilegale și riscuri pentru sănătatea ta! Comisia Europeană îi pune cu spatele la zid pe chinezii de la Temu

Rareş Bogdan, despre covrigii de Buzău: Eu nu sunt mare covrigar, eu sunt cu slănina şi cu brânza de burduf, că eu vin din Ardeal. La noi se mănâncă slănină, nu covrigi. Soţia mea e mare mâncătoare de covrigi, că ţine tot felul de cure – VIDEO