Fotbal: FIFA se declară mulţumită cu hotărârea CJUE privind transferurile de jucători

Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat vineri că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene confirmă în principiu reglementările sale în materie de transferuri şi a indicat faptul că decizia nu va avea un impact major, conform DPA.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a dat o hotărâre în speţa fostului jucător francez Lassana Diarra anume că unele reguli de transferuri au împedicat libera mişcare a jucătorilor şi concurenţa între cluburi, dar şi că sunt contrare dreptului Uniunii Europene.

”FIFA este mulţumită că legalitatea principiilor importante ale sistemului de transferuri au fost confirmate în decizia de astăzi”, a transmis forul fotbalistic mondial.

”Hotărârea pune în discuţie doar două paragrafe din două articole ale Regulamentelor FIFA privind Statutul şi Transferul Jucătorilor, pe care curtea naţională trebuie să le ia acum în considerare”, mai comunică FIFA, făcând trimitere la cazul Lassana Diarra, care a fost judecat într-un tribunal din Belgia.

”FIFA va analiza decizia în colaborare cu alte părţi interesate înaintea unor alte precizări”, se mai arată în mesajul transmis de FIFA, citat de DPA.

Cazul internaţionalului francez Lassana Diarra a ajuns în atenţia Curţii Europene de Justiţie de la Luxemburg la cererea justiţiei belgiene care contestase în urmă cu un deceniu transferul jucătorului de la clubul Lokomotiv Moscova.

Urmare a reducerii drastice a salariului, Diarra a vrut să pună capăt contractului cu echipa din capitala Rusiei, dar clubul moscovit i-a cerut daune de 20 de milioane de euro, reduse ulterior la 10,5 milioane de euro, motivând astfel prejudiciul adus clubului.

Clubul Charleroi din Belgia îşi exprimase interesul pentru jucătorul francez, dar a renunţat pe fondul temerii privind o posibilă plată a unei cote din penalităţile imputate de Lokomotiv lui Diarra. Astfel, decizia de vineri a CJUE vine să clarifice faptul că regulile de transfer ”sunt de natură să împiedice libertatea de circulaţie a fotbaliştilor profesionişti care doresc să îşi desfăşoare activitatea la un club stabilit pe teritoriul unui stat membru al Uniunii”.

CJUE consideră că aceste reguli ”prezintă riscuri legale semnificative pentru fotbaliştii şi cluburile care doresc să-i angajeze, riscuri financiare imprevizibile şi potenţial riscuri sportive majore, care, luate împreună, sunt de natură să împiedice transferurile internaţionale de jucători”.

Aceste reguli litigioase ”sunt menite să restrângă sau chiar să împiedice concurenţa transfrontalieră care le implică pe toarte cluburile profesioniste de fotbal stabilite în Uniune”.

”Posibilitatea concurenţei în recrutarea de jucători deja formaţi are un rol esenţial în acest sector”, a adăugat Curtea de la Luxemburg. AGERPRES/(AS-autor. Liviu Tatu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Sursa: www.agerpres.ro

Vrancea: Trei arme şi sute de elemente de muniţie, ridicate de poliţişti în urma percheziţiilor domiciliare

USR: Pesediştii galbeni care conduc PNL confirmă creşterea taxelor din România de anul viitor