UEFA, ligile naţionale din Europa şi reprezentanţii jucătorilor au solicitat Comisiei Europene să organizeze discuţii privind „reforma sistemului de transferuri în fotbal”, se arată într-o scrisoare obţinută luni de AFP.
Scrisoarea, datată 6 decembrie şi semnată, de asemenea, de Asociaţia Europeană a Cluburilor (ECA) şi de sindicatul jucătorilor FIFPro, este destinată să se bazeze pe anunţul FIFA din 23 decembrie privind un nou „cadru temporar” pentru transferuri, ca reacţie la o hotărâre recentă a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) şi în perioada premergătoare mercato-ului de iarnă, care se deschide miercuri.
„UEFA şi autorităţile fotbalistice europene pot discuta şi propune în mod colectiv soluţiile lor privind statutul şi transferul jucătorilor profesionişti, dar şi alte aspecte precum sănătatea şi siguranţa, care sunt de o importanţă majoră în sectorul nostru şi principiile Uniunii Europene”, scriu semnatarii.
Ei propun ca aceste schimburi să se desfăşoare în cadrul Comitetului de dialog social sectorial al UE pentru fotbalul profesionist (EU SSDC).
Potrivit UEFA şi partenerilor săi, unul dintre obiectivele acestora ar fi „consolidarea stabilităţii financiare prin cadre de reglementare solide care promovează mobilitatea şi drepturile jucătorilor”.
FIFA ar fi invitată să facă parte din comitet în calitate de consilier.
FIFA şi-a adaptat regulamentul privind transferurile de jucători în urma unei decizii a CJUE, care a examinat în octombrie cazul lui Lassana Diarra, un internaţional francez care în urmă cu zece ani a contestat condiţiile plecării sale de la Lokomotiv Moscova, la cererea justiţiei belgiene.
Diarra a plecat de la clubul rus din cauza unei reduceri drastice a salariului său, dar clubul a considerat că rezilierea nu este corectă şi a cerut 20 de milioane de euro, sumă care a fost redusă la 10,5 milioane de euro. Drept urmare, clubul belgian Charleroi a decis să nu-l recruteze pe francez de teamă să nu fie nevoit să plătească o parte din aceste penalităţi, în conformitate cu regulamentul FIFA examinat de CJUE.
Această reglementare este „de natură să împiedice libera circulaţie a fotbaliştilor profesionişti”, a hotărât Curtea, considerând că ea pune „riscuri juridice semnificative, riscuri financiare imprevizibile şi potenţial foarte ridicate şi riscuri sportive majore asupra acestor jucători şi asupra cluburilor care doresc să îi angajeze”.
Ca răspuns, noul „cadru temporar” al FIFA s-a axat pe „normele care reglementează despăgubirile pentru încălcarea contractului” şi „procedurile în faţa tribunalului fotbalistic”.