AUR ar fi plătit 1,5 milioane de dolari unei firme de lobby din SUA, cu legături directe la frații Tate, pentru a-i facilita liderului George Simion accesul în cercuri politice americane. Suma ar fi fost direcționată către o firmă americană cu scopul de a-i facilita acestuia apariții media, interviuri și întâlniri de rang înalt peste ocean. Claudiu Tarziu, co-fondator al AUR, a confirmat, miercuri seara ca George Simion, ar fi plătit 1,5 milioane de dolari unei firme de lobby din SUA pentru a-i aranja recenta vizita din Statele Unite.
George Simion, liderul AUR și candidat la alegerile europarlamentare, ar fi cheltuit 1,5 milioane de dolari în luna aprilie pentru servicii de lobby în Statele Unite, potrivit unor informații prezentate la România TV, în emisiunea moderată de Victor Ciutacu.
Suma de 1,5 milioane de dolari ar fi fost direcționată către o firmă americană cu scopul de a-i facilita acestuia apariții media, interviuri și întâlniri de rang înalt peste ocean.
Printre beneficiile vizate de contract se numără întâlniri cu reprezentanți ai presei americane, dar și creșterea vizibilității internaționale a partidului. În documentele aferente colaborării apare și numele directoarei de comunicare a fraților Andrew și Tristan Tate, respectiv Mateea-Cristina Petrescu, implicată anterior în gestionarea aparițiilor acestora pe scena internațională — un detaliu care ridică semne de întrebare cu privire la intențiile reale ale demersului.
AUR a negat oficial că ar fi cheltuit o asemenea sumă, susținând că „ce vedem nu există”, însă imagini recente cu George Simion intervievat de Steve Bannon — fost consilier al lui Donald Trump și promotor notoriu al mișcării MAGA — au fost publicate pe YouTube în urmă cu doar câteva zile. Nu este clar când a fost filmat interviul, dar este a doua apariție publică a lui Simion alături de Bannon, după ce în februarie a fost surprins în prezența acestuia la un eveniment al republicanilor.
Replica AUR
„Informațiile prezentate de dumneavoastră sunt false. Nu există niciun contract semnat de AUR cu firma la care faceți referire. Este o dezinformare. Nu am semnat niciun contract și nici nu am dat vreun ban unei entități din Statele Unite sau din orice altă țară cum ați descris în emisiunea dvs. Cheltuielile noastre sunt transparente și nu însumează nici pe departe suma pe care o afișați“, susțin reprezentanții AUR.
De unde ar fi avut AUR banii?
Suma plătită pentru contractul de lobby ar fi provenit din fondurile pe care AUR le primește sub formă de subvenție de la bugetul de stat.
În anul 2024, AUR a beneficiat de o subvenție totală de 35,7 milioane de lei, conform datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Această sumă plasează partidul pe locul al patrulea în clasamentul formațiunilor politice în funcție de subvențiile încasate, după PSD (152,9 milioane lei), PNL (122 milioane lei) și USR (65 milioane lei).
În luna ianuarie 2025, AUR a primit o subvenție în valoare de 4.314.427 lei.
Directoarea de comunicare a fraților Tate, implicată în contract. Diana Șoșoacă cere anchetă urgentă
Eurodeputatul Diana Șoșoacă acuză că fondurile ar putea proveni din subvenția de la bugetul de stat și susține că activitatea de lobby, nelegiferată în România, poate constitui trafic de influență. „Dragnea a fost inculpat pentru exact același lucru. Dacă autoritățile intră pe fir, ar trebui să urmeze rețineri”, a declarat aceasta. În plus, Șoșoacă sugerează că AUR și George Simion au apelat la această strategie după ce ea a fost invitată oficial în SUA de administrația prezidențială americană.
„La noi, activitatea de lobby e considerată infracțiune. Eu, pe social media și pe unde am putut, am spus: ar trebui legiferată, pentru că nu ar mai exista astfel de acțiuni de trafic de influență. Eu știam că Simion încearcă să ajungă în SUA mergând pe urmele mele. Diferența este că noi am fost invitați de Administrația Prezidențială, iar el își face lobby-ul prin firme, unde trebuie să plătești. (…)
Acum, din ce fonduri au fost dați acești bani? Dacă sunt din banii de la AEP – banii poporului român – e o mare problemă. Legea nu permite externalizarea acestor fonduri prin contracte cu firme din străinătate. AEP va trebui să facă un control. Dar, din ce văd acolo, cel cu care s-a ținut legătura este dl. Lulea (n.r. prim-vicepreședinte AUR), care are tot felul de afaceri. În ce mod a putut dl. Lulea să contracteze o astfel de firmă?
AUR și George Simion au luat-o razna când au văzut că eu am ajuns acolo pe căi legale… Suma aceasta de 1,5 milioane nu poate fi decontată de la bugetul de stat“, a spus Diana Șoașoacă într-o intervenție la România TV, care a și prezentat contractul.