O româncă, Nicoleta Neacșu, fostă manageră a unui bordel din Navarra, se află în centrul unui scandal politic major care zguduie Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) și guvernul condus de Pedro Sánchez. Numele său apare într-o investigație amplă care scoate la iveală un presupus sistem clientelar și de corupție în care sunt implicați lideri de rang înalt ai PSOE, precum Santos Cerdán și Koldo García. Angajarea Nicoletei într-o companie publică, candidatura pe listele PSN și legăturile sale financiare ridică semne serioase de întrebare despre rețelele de influență și favoritisme care ar fi funcționat în interiorul administrației spaniole.
Pe 12 iunie 2025, o zi care ar putea rămâne în istorie ca una dintre cele mai negre pentru Partidul Socialist din Spania, Garda Civilă a făcut public un raport incriminator în cazul secretarului organizațional al PSOE, Santos Cerdán. Acesta, conform documentelor, ar fi făcut parte dintr-o rețea clientelară care funcționa încă din 2020 și care gestiona, prin contracte publice, sume de bani uriașe, în special în sectoarele transporturilor, sănătății și infrastructurii.
Printre persoanele-cheie ale acestei rețele apare și Koldo García, fost consilier al ministrului transporturilor José Luis Ábalos, implicat într-un caz de corupție supranumit „cazul Koldo”.
În mijlocul acestui hățiș de interese apare numele Nicoletei Neacșu, o româncă stabilită în Navarra, despre care anchetatorii susțin că a beneficiat de sprijinul rețelei pentru a obține un loc de muncă într-o companie publică și pentru a fi inclusă pe listele electorale ale Partidului Socialist din Navarra (PSN).
Drumul Nicoletei din bordel la administrația publică
Conform publicației El Español, Nicoleta Neacșu a fost anterior manageră a bordelului „Olimpo” din Burlada, o localitate din Navarra. Ulterior, ea a fost angajată la compania publică Enajenación de Materiales Ferroviarios (Emfesa), responsabilă de curățarea liniilor și stațiilor de cale ferată, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor.
Angajarea Nicoletei s-ar fi făcut printr-o intervenție directă a lui Koldo García, care i-ar fi cerut lui Santos Cerdán să-i găsească „un loc” de muncă pentru aceasta. Conversația interceptată de Garda Civilă dintre cei doi este extrem de revelatoare: „Îți amintești de românca aia și toate alea? Nu trebuie doar să fii bună la s*x. Săraca e șomeră. Cel mai probabil vrea să se mute la Valencia, bine? O să-și cumpere și o casă acolo. Există vreo modalitate?”, îi spune Koldo lui Cerdán. Acesta din urmă răspunde: „Uită-te la companie, spune-mi: «Hei, aici sau acolo» și sună-mă. Mai ușor”, citează publicația La Razon.
Într-un alt pasaj, Koldo face aluzie la Juanma Serrano, angajat al Poștei spaniole, care ar putea „rezolva problema”, oferindu-i Nicoletei un loc de muncă plătit cu 1.200 de euro.
Potrivit anchetei, demersurile s-ar fi concretizat în 2021, când Nicoleta Neacșu a semnat contractul cu Emfesa. Garda Civilă a identificat o captură de ecran trimisă de Nicoleta lui Koldo, în care aceasta îi arată că a primit condițiile contractuale.
Carieră politică în PSN și conexiuni suspecte
După angajare, Nicoleta a fost promovată și pe plan politic. Ea a fost inclusă pe lista electorală a Partidului Socialist din Navarra (PSN) pentru alegerile locale din 2023, ocupând locul doi în municipiul Valle de Esteríbar. Lista era condusă de Ainhoa Unzu, purtătorul de cuvânt al PSN și „numărul doi” în administrația condusă de María Chivite, președinta regiunii.
Nu a fost pentru prima dată când Nicoleta figura pe listele partidului: candidase și în 2019, fără succes. În ciuda lipsei de rezultate electorale, sprijinul de care s-a bucurat sugerează o influență consistentă a cercului din jurul lui Koldo García și Santos Cerdán asupra deciziilor de partid.
Împrumuturi suspecte și rolul de „garant”
Ancheta patrimonială a Gărzii Civile a scos la iveală două împrumuturi acordate lui Koldo García, pentru care Nicoleta Neacșu a fost garant. Este vorba despre credite în valoare totală de 18.600 de euro acordate în 2013 și 2014 de către Caja Rural de Navarra, perioadă în care Koldo era deputat local.
Unitatea Operațională Centrală a Gărzii Civile din Spania (UCO) atrage atenția asupra improbabilității ca o persoană aflată într-o situație financiară precară, așa cum apare în dosar, să poată garanta astfel de sume. Faptul că aceeași persoană a ajuns să fie angajată în administrația publică și să figureze pe liste electorale ridică semne de întrebare asupra autenticității criteriilor de selecție și transparenței în instituțiile statului.
Legături cu firme-paravan și operațiuni fiscale dubioase
Mai mult, Nicoleta apare și în documentele fiscale analizate de anchetatori, în legătură cu Automoción Carpoint España SL, o companie deținută de Francisco Javier García. Acesta este suspectat de a fi fost omul de paie al fraților Koldo și Joseba García.
Concret, Nicoleta a efectuat o depunere de 12.500 de euro în conturile companiei respective. În paralel, Francisco Javier García a declarat fiscului că a efectuat plăți către Joseba García pentru închirierea unei proprietăți în Benidorm, însă datele cadastrale și proprietatea nu corespund cu documentele depuse. Anchetatorii consideră că firma ar fi fost folosită pentru a ascunde venituri ilicite provenite din licitații publice frauduloase.

Un model de rețea clientelară în administrația spaniolă
Nicoleta Neacșu nu este singurul caz de acest gen. Alte femei apropiate de liderii rețelei au fost angajate în companii de stat fără a se prezenta la muncă sau în condiții dubioase. Printre acestea, Jesica Rodríguez, angajată la Ineco și Tragsatec, și Claudia Montes, fosta Miss Asturias, angajată la Logirail. De asemenea, și membri ai familiei lui Koldo García – fratele și fosta soție – au fost angajați după numirea sa în Ministerul Transporturilor.
Scandalul are consecințe devastatoare pentru guvernul condus de Pedro Sánchez, aflat într-un echilibru fragil între partidele de stânga și sprijinul grupurilor autonomiste. Opoziția – Partidul Popular și Vox – cere demisia premierului, în timp ce partenerii din coaliție se distanțează, acuzând lipsa de reacție a guvernului.
În acest context, cazul Nicoletei Neacșu capătă o relevanță europeană și chiar internațională, ilustrând modul în care persoane fără pregătire administrativă, dar cu relații politice potrivite, pot pătrunde în structurile statului și pot beneficia de resurse publice.
Urmează audierea în Senat
Nicoleta Neacșu urmează să fie audiată în fața Senatului spaniol, în cadrul anchetei desfășurate de comisia parlamentară. Până în prezent, Partidul Socialist din Navarra nu a oferit nicio explicație privind sprijinul acordat Nicoletei și nici nu a clarificat criteriile prin care aceasta a fost selectată pentru candidatură sau angajare.